Els comptes de la Generalitat

Pressupostos de Catalunya 2023: ¿Què passarà amb la renda bàsica universal?

  • El Govern assegura que el projecte es farà aquest any tot i que no tingui assignació pressupostària

Pressupostos de Catalunya 2023: ¿Què passarà amb la renda bàsica universal?
2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El projecte pilot per implantar una renda bàsica universal (RBU) a Catalunya, una de les demandes de la CUP per investir Pere Aragonès, no té assignació en els pressupostos de la Generalitat per al 2023, segons han admès fonts de l’Executiu, però segons el pla segueix endavant i es portarà a terme aquest any. Desmenteixen així que el projecte quedi suspès, com havien apuntat fonts socialistes a EL PERIÓDICO: «La prova pilot queda ajornada», havien assegurat.

Segons expliquen fonts del Govern, el pla pilot de la renda universal «mai ha estat en la llei de pressupostos», sinó que està contemplat en la llei d’acompanyament dels pressupostos. I tot i que no hi ha partida assignada, quan el pilot entri en vigor, el Govern el dotarà de l’assignació econòmica necessària. És el que es recull a l’article 58 de la llei d’acompanyament: «El Govern aprovarà la dotació econòmica necessària per a la implantació del pla pilot de la renda bàsica universal en la data en què entri en vigor la normativa que reguli la implantació del pla i posteriorment es consignarà en el pressupost del departament responsable de l’execució del pla pilot».

La idea de l’Executiu és que, tal com estava previst, el pilot es comenci a aplicar aquest 2023, tot i que les fonts admeten que encara no hi ha data per a això.

No ho veuen de la mateixa manera els socialistes. «En la negociació va quedar clar que el projecte de la renda bàsica universal tal com estava dissenyat no seria possible, però això no treu que l’oficina del pla i els estudis tècnics segueixin endavant», ha assenyalat Raúl Moreno, diputat i responsable de polítiques socials del PSC, que especifica que en els pressupostos sí que hi ha una partida d’un milió d’euros perquè continuï l’oficina i els estudis preparatoris del pla. Segons el parer de Moreno, «els números aniran justos» perquè el pla pugui executar-se aquest any.

Durant les negociacions pressupostàries, el PSC ja s’havia mostrat favorable a aparcar el pla pilot de la renda bàsica universal. Té un cost de 40 milions d’euros a l’any i els socialistes consideren que no és oportú assumir aquesta quantitat en aquests moments de dificultats econòmiques. Ja buscarem un altre moment més oportú, però ara dediquem tots els recursos que puguem a protegir els ciutadans», explicava a EL PERIÓDICO Salvador Illa.

Notícies relacionades

«En l’actual moment de dificultat, d’augment generalitzat dels preus i del cost de la vida, dedicar 40 milions a fer una prova pilot no és bona idea. El que diem és que ho aparquem i dediquem aquests 40 milions a ajudes socials i a les persones que pitjor ho estan passant», ha defensat Illa.

El projecte de la RBU catalana suposa que durant dos anys la Generalitat pagarà 800 euros al mes per adult i 300 euros al mes per menor al seu càrrec a 5.000 catalans, per veure com aquests diners canvien les seves vides, els seus pobles, el seu ús dels serveis públics, però sobretot per demostrar que aquesta via, la de la renda bàsica universal, és l’única forma real d’acabar amb la pobresa i la precarietat.