Els comptes de la Generalitat

Pressupostos de Catalunya 2023: 56 milions d’euros per a 2.000 noves places de residències per a dependents

  • Drets Socials reduirà un 50% els temps d’avaluació de la dependència i les llistes d’espera d’accés als serveis

  • Amb els Comuns, ERC va acordar destinar 180 milions d’euros a ampliar el parc públic de vivenda

Pressupostos de Catalunya 2023: 56 milions d’euros per a 2.000 noves places de residències per a dependents

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Les residències per a persones dependents, ja siguin persones grans, amb discapacitat o amb problemes de salut mental són un dels eixos principals de l’acord de pressupostos entre ERC i el PSC en matèria de drets socials. En virtut d’aquest pacte, el Govern de la Generalitat destinarà aquest 2023 56 milions d’euros per crear 2.000 noves places en residències i centres de dia.

A més, el Govern es compromet a reduir per a finals del 2023 en un 50% el temps d’espera per a l’avaluació del grau de dependència i discapacitat. Per aconseguir-ho, es millorarà la coordinació amb els equips del Programa Individual d’Atenció (PIA) de manera que s’escurcin terminis, s’evitin repetició de tràmits i s’agiliti la burocràcia. Els comptes preveuen destinar dos milions d’euros extres a aquests equips.

Un altre gran compromís de l’acord ERC-PSC és el de reduir en un 50% les llistes d’espera als serveis de dependència, de manera que en tres anys el temps màxim d’espera per accedir a aquests serveis sigui de sis mesos.

Així mateix, els comptes destinaran 30 milions d’euros de fons finalistes de l’Estat per reforçar les prestacions que rebran 10.500 famílies per a cuidadors de persones dependents com a mesura transitòria mentre esperen l’accés a un recurs definitiu.

L’augment del finançament dels serveis socials és un altre aspecte destacable de l’acord: d’una banda, els comptes consoliden l’augment del 3% de les tarifes amb efectes a 1 de gener del 2022 i, de l’altra, preveuen un nou augment del 4% durant el primer trimestre del 2023 amb efectes a 1 de gener d’aquest any, de manera que tot el sector social veurà millorades les seves condicions laborals.

Polítiques de vivenda

Notícies relacionades

En l’acord firmat entre ERC i els Comuns, les dues formacions van acordar, dins del seu pla de xoc social, actualitzar l’índex de la renda de suficiència de Catalunya (IRSC), que determina l’accés a les ajudes socials, en un 8% fins a situar-lo en 615 euros mensuals. Aquest índex no s’actualitzava des del 2010.

Un punt fort d’aquest acord amb els Comuns són les polítiques socials de vivenda. Així, es va acordar destinar 180 milions d’euros a ampliar el parc públic de vivenda a través, per exemple, d’adquirir 1.500 pisos buits de la SAREB o d’entitats financeres per posar-los a disposició de les taules d’emergència, augmentar en 5 milions d’euros la dotació per a la promoció directa de vivenda, amb l’objectiu de tenir aquest any 500 pisos de lloguer accessible. També es planteja iniciar aquest any els tràmits per construir 900 vivendes de promoció delegada, perquè estiguin disponibles el 2023. I el 2024 es començaria a construir 900 vivendes addicionals que estarien disponibles el 2027. També es preveu construir 200 pisos sota fórmules de covivenda i impulsar 150 projectes per a joves i gent gran.