Comptes catalans

Pressupostos de la Generalitat: estabilitat en els impostos

Les poques novetats fiscals en els comptes del 2023 provenen de l’acord amb els Comuns i afecten els creuers, els pisos buits i els aliments ultraprocessats

El tribut del patrimoni tindrà un tipus del 3,48% per a fortunes de més de 20 milions per retenir a les arques catalanes els 12 milions addicionals del gravamen temporal establert pel Govern

Pressupostos de la Generalitat: estabilitat en els impostos

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sense canvis en matèria d’impostos. L’acord amb el PSC no conté cap canvi en matèria tributària. La consellera d’Economia, Natàlia Mas, ha afirmat que el Govern aposta per l’«estabilitat» actualment en aquest camp. «Ara no és el moment», ha resumit després d’inaugurar una nova seu corporativa de Caixa d’Enginyers al centre de Barcelona.

En tot cas, l’acord amb els altres socis per als comptes d’aquest any, els Comuns, sí que inclou algunes pujades pujades pactades amb els Comuns, que afecten l’impost del patrimoni i el dels pisos buits, així com la creació de gravàmens nous com en els que gravaran als creuers i els aliments ultraprocessats.

Tot i que no són qüestions que acabin de convèncer els socialistes, no han fet que aquest punt es convertís en una barrera per arribar a un pacte pressupostari amb el Govern. En patrimoni, l’Executiu català ha portat a terme un decret per modificar la configuració del gravamen actual per equipar-lo a les taxes del nou impost temporal que el Govern central ha creat per als patrimonis de més de tres milions. D’aquesta manera, els 12 milions de recaptació addicional del nou gravamen es quedaran a les arques de la Generalitat i no aniran a les de l’Estat. Això afecta els patrimonis de més de 20 milions, que suportaran un tipus de gravamen del 3,48%.

Altres compromisos adquirits amb els Comuns són impulsar la creació de l’impost sobre les emissions portuàries dels grans vaixells i iniciar ben aviat la seva tramitació. El tipus impositiu serà consistent amb la llei de canvi climàtic i augmentarà de manera progressiva cada any fins a fer un balanç del seu impacte al tercer exercici de proposta en marxa

També està previst un impost sobre aliments ultraprocessats, que estava inclòs en l’acord pressupostari per als comptes del 2022. Els ingressos obtinguts es destinaran a crear un fons per recolzar explotacions sostenibles del sector agrari.

Notícies relacionades

Un altre compromís consisteix a modificar l’impost sobre els pisos buits amb una alça del 33% de la tarifa del tribut i canvis en el seu càlcul per reduir el percentatge de bonificació al qual es té dret.

També es preveu una bonificació del 100% durant dos anys, que podrien allargar-se en funció del seu funcionament, en l’impost d’actes jurídics documentats (AJD) en les escriptures públiques per formalitzar actes o contractes relacionats amb la promoció de vivendes de cooperatives en cessió sense ànim de lucre i d’iniciativa social.