‘Vatican Girl’, la sèrie sobre la desaparició que turmenta el Vaticà

El relat de la desaparició el 1983 d’una jove ciutadana vaticana torna a posar d’actualitat un dels casos més foscos

«¿De què serveix tot això?», s’ha preguntat el diari Il Manifesto, al remarcar que, una vegada més, les pistes aportades no són concloents.

‘Vatican Girl’, la sèrie sobre la desaparició que turmenta el Vaticà

EPC

  • Polèmica a Itàlia per les paraules del Papa sobre els religiosos amb el «vici» de la pornografia

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

¿Qui la va fer desaparèixer? En una calorosa tarda del 22 de juny del 1983 una ciutadana de l’Estat del Vaticà desapareix de camí a una classe de música. Té 15 anys, és filla d’un funcionari vaticà i es diu Emanuela Orlandi. Comencen les indagacions. El mateix Vaticà, els serveis secrets de diversos països europeus, la màfia i fins i tot un home que ha intentat matar Joan Pau II, acaben en els anys sent investigats. No hi ha cap conclusió. Des d’aleshores de la jove no se’n sap res. Només una cosa és segura: 39 anys després, la pregunta continua sense tenir resposta i la família d’Orlandi continua buscant la noia. 

És l’argument de la sinopsi de Vatican Girl, dirigida per l’australià Mark Lewis, basada en una història real i ara distribuïda a més de 150 països. Una nova docusèrie de quatre episodis de Netflix que està arrasant dins i fora d’Itàlia, i torna a posar d’actualitat un dels cold cases més foscos de la història vaticana. Això gràcies als seus ingredients, però també gràcies a una potent producció italonord-americana que, des de la vigília de l’estrena fa dues setmanes, ha empaperat les ciutats italianes amb els vells anuncis de la desaparició de la jove.

El periodista d’investigació Emiliano Fittipaldi, entrevistat durant la docusèrie, no se sorprèn de l’èxit de Vatican Girl. «Segurament que el Vaticà segueix des dels anys 80 sense respondre a preguntes sobre aquest cas, que es tracti d’una jove dona i ciutadana vaticana, i també que la desaparició passés en un moment de gran convulsió política a Itàlia i quan diversos escàndols financers sacsejaven la Santa Seu, expliquen perquè quaranta anys després l’opinió pública segueix obsessionada amb aquest cas», afirma, en una entrevista amb EL PERIÓDICO. 

La sospita de l’agressió sexual

Fittipaldi, que fa alguns anys va descobrir documents que indiquen que la jove podria estar viva i que la Santa Seu estaria implicada en el cas, considera que un dels principals mèrits de Lewis ha sigut el de desentranyar la quantitat de pistes falses al voltant d’aquesta història, i posar èmfasi en una teoria que podria explicar les raons rere la desaparició d’Emanuela. La que diu que la jove hagi sigut agredida sexualment per una persona pròxima a l’avui difunt papa Joan Pau II. Una hipòtesi que, fa anys, també havia sigut en part suggerida pel mort exorcista Gabriele Amorth.

Aquesta vegada, la possible reconstrucció es basa en el testimoni d’una dona, amiga d’infància d’Emanuela i que no s'ha revelat la seva identitat, que ha dit que dies abans de la seva desaparició, la jove li va explicar que havia sigut víctima d’un episodi d’abús. Aquest secret hauria sigut després utilitzat per la Banda della Magliana, una organització criminal llavors activa a Roma, per organitzar el segrest d’Emanuela i extorsionar el Vaticà, segons també ha dit al diari britànic The Telegraph Andrea Purgatori, un periodista que va seguir el cas des de l’inici. «¿De què serveix tot això?», s’ha preguntat, per contra, el diari Il Manifesto, al remarcar que les pistes aportades no són concloents

«El problema és que falten elements, l’Emanuela segueix desapareguda i aquests nous testimonis poden suposar un mal d’imatge enorme per a l’Església ja que estem parlant de Joan Pau II, un Papa que ha sigut declarat sant, cosa que explicaria també les reticències del Vaticà», raona Fittipaldi a l’afegir que també és pessimista respecte a la possibilitat que es conegui algun dia tota la veritat sobre el cas. «Tot i així, l’esperança és que Vatican Girl porti a trobar noves proves», afegeix l’investigador, al revelar que, gràcies al gran soroll provocat per la sèrie, ja ha trobat noves pistes inèdites sobre les quals està treballant en aquests dies.

L’interrogant turc 

Notícies relacionades

Mehmet Ali Agca, l’activista turc condemnat per l’atemptat contra Joan Pau II el 1981 i que va arribar a afirmar que la jove havia sigut segrestada per forçar el seu alliberament –una pista que mai va arribar a ser provada, com moltes coses que ha dit en els anys–, també ha volgut donar la seva opinió sobre la sèrie. Segons l’actual versió d’Agca, la reconstrucció dels successos feta per Lewis és una «campanya sistemàtica» de calúmnies contra l’Església catòlica i la desaparició d’Emanuela està vinculada al tercer secret de Fátima (el que es referiria a la fi apocalíptica de la humanitat), segons ha afirmat en una nota enviada aquesta setmana a la premsa italiana. 

No és la primera vegada que Agca, que sol fer declaracions quan apareixen notícies de gran interès mediàtic relacionades amb el Vaticà, utilitza aquest rocambolesc argument que també ha servit per explicar el que hi hauria rere l’atemptat contra Joan Pau II. Tot i així, Pietro Orlandi, germà de l’Emanuela i des de sempre molt involucrat en la seva recerca, l’ha instat a proporcionar tota nova prova si la té. Mentrestant, el Vaticà, com ja ha fet des de l’inici, continua sense pronunciar-ne paraula.