A l’Audiència Provincial

Família i Ajuntament de Barcelona recorren l’arxivament del cas de Kira López

  • Afirmen que l’alumna de l’escola Pare Manyanet va patir assetjament escolar i per això es va suïcidar

Família i Ajuntament de Barcelona recorren l’arxivament del cas de Kira López

CARLOS LUJÁN/EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
EFE

La família de Kira López, l’alumna de 15 anys de l’escola Pare Manyanet que es va suïcidar el 2021, i l’Ajuntament de Barcelona han recorregut l’arxivament de la instrucció del cas que ha dictat el jutjat número 31, que no ha vist indicis d’assetjament escolar a l’escola que motivessin el succés.

L’advocada de la família, Carla Vall, que defensa que l’alumna va patir assetjament escolar i per això es va suïcidar, ha informat aquest dimecres que tant ells com l’ajuntament han presentat recurs davant l’Audiència Provincial al sobreseïment de la causa.

L’arxivament de la causa contra l’escola va ser donat a conèixer aquest dimarts pel mateix centre educatiu a les famílies en una carta interna, a què ha tingut accés EFE, on fan constar que el jutge no veu que l’escola «pogués tenir cap responsabilitat en aquesta dolosa situació».

L’advocada de la família ha escrit avui en el seu perfil de Twitter: «Estic sorpresa per la inacció judicial de la Generalitat, que també està personada» i ha advertit que «els casos d’assetjament escolar són sempre complexos».

«Moltes conductes que, en cas de ser adults no hi ha dubte sobre si són delictives, en menors continuem pensant que són ‘coses de nens’. Hauríem de reflexionar sobre això i entendre les lesions irreversibles que es causen sota l’atenta mirada dels adults. Els drets dels nens i adolescents han d’avançar, tenim un deure històric en la seva protecció», ha dit.

Caiguda de matrícules

El José, el pare de la Kira, ha explicat a EFE que van recórrer l’arxivament del jutge fa dies, «per la qual cosa el cas no està tancat», i ha assegurat que l’escola ha fet públic el sobreseïment perquè li interessa de cara a les noves matriculacions, que ha assegurat «que els han baixat molt». Després d’assegurar que no confia gaire en la via penal, el pare de la Kira ha manifestat que estan «a l’espera de la resolució del recurs».

«L’escola ha difós aquest comunicat ara perquè d’aquí a uns dies tenen les jornades de portes obertes i tenen por per les matrícules i, d’altra banda, el tema de l’assetjament escolar ja estava confirmat per institucions, com el Síndic de Greuges, que va emetre al gener una resolució demolidora», segons el pare.

Després del suïcidi de la Kira, ocorregut el 19 de maig del 2021, els Mossos d’Esquadra i la Conselleria d’Educació van obrir una investigació per esbrinar si el suïcidi de l’alumna, que cursava 3r d’ESO, podria tenir relació amb un suposat assetjament escolar. El Jutjat d’Instrucció número 31 de Barcelona va ser l’encarregat d’investigar el cas penal en el qual la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona es van personar com a part.

Durant mesos, el jutjat i els Mossos d’Esquadra han portat a terme una investigació exhaustiva i han analitzat les comunicacions de telèfon, xarxes, i ordinador de la Kira, han analitzat la documentació de la Conselleria d’Educació i en el procediment van prendre declaració a deu companys i amics de la Kira.

A la carta, la direcció del centre educatiu informa les famílies que, després de les investigacions portades a terme pels Mossos d’Esquadra i pel mateix jutjat, es conclou que «no existeix indici que indiqui que la Kira patís assetjament escolar» i que «no consta denúncia o manifestació d’amics, companys o professors que estigués patint cap tipus d’assetjament».

Notícies relacionades

El centre educatiu també ha traslladat a les famílies que el jutge no ha trobat als dispositius electrònics de la menor «cap indici ni res que faci sospitar de la participació d’un tercer en la determinació de la menor de treure’s la vida. El més destacable són consultes psicològiques, investigacions relacionades amb els seus estudis o plataformes de videojocs ‘online’».

El desembre del 2021, la Conselleria d’Educació, després d’una investigació paral·lela encarregada a una auditoria externa, també va concloure que no hi havia indicis d’assetjament escolar en el suïcidi.