Successos

El jutge tanca el cas de Kira López i determina que no hi va haver assetjament per part de l’escola Pare Manyanet

Els Mossos d’Esquadra i la Conselleria d’Educació han portat a terme una investigació exhaustiva per esbrinar si el suïcidi de l’alumna podria tenir relació amb un suposat assetjament escolar

El jutge tanca el cas de Kira López i determina que no hi va haver assetjament per part de l’escola Pare Manyanet
2
Es llegeix en minuts
EFE

El Jutjat d’Instrucció número 31 de Barcelona ha sobresegut i arxivat el procediment penal que se seguia contra l’escola Pare Manyanet de Barcelona pel suïcidi de la seva alumna de 15 anys Kira López, el 19 de maig de 2021, i ha conclòs que no hi va haver cap situació d’assetjament a l’escola.

Així ho ha comunicat el centre educatiu aquest dimarts a les famílies en una carta a què ha tingut accés EFE i on consta que el jutge no veu que l’escola «pogués tenir cap responsabilitat en aquesta dolosa situació».

Després del suïcidi, els Mossos d’Esquadra i la Conselleria d’Educació van obrir una investigació per esbrinar si el suïcidi de l’alumna, que cursava 3r d’ESO, podria tenir relació amb un suposat assetjament escolar.

Investigació del cas

El Jutjat d’Instrucció número 31 de Barcelona va ser l’encarregat d’investigar el cas penal en el qual la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona es van personar com a part.

Durant mesos, el Jutjat i els Mossos d’Esquadra han portat a terme una investigació exhaustiva i han analitzat les comunicacions de telèfon, xarxes, i ordinador de la Kira, han analitzat la documentació de la Conselleria d’Educació i en el procediment van prendre declaració a deu companys i amics de la Kira.

A la carta, la direcció del centre educatiu informa les famílies que, després de les investigacions portades a terme pels Mossos d’Esquadra i pel mateix jutjat, es conclou que «no existeix indici que indiqui que Paula Kira patís assetjament escolar» i que «no consta denúncia o manifestació d’amics, companys o professors que Paula Kira estigués patint cap tipus d’assetjament».

El centre educatiu també ha traslladat a les famílies que el jutge no ha trobat als dispositius electrònics de la menor «cap indici ni res que faci sospitar de la participació d’un tercer en la determinació de la menor de treure’s la vida. El més destacable són consultes psicològiques, investigacions relacionades amb els seus estudis o plataformes de videojocs ‘online’».

Finalment, el jutge conclou que el correu electrònic que va aparèixer a la bústia de la Kira després de la seva defunció amb les paraules «mort» i «mor» era un missatge «que un company seu li va enviar per error», segons l’escola.

Notícies relacionades

L’escola també comunica a les famílies que ha participat en la investigació aportant tota la documentació que li ha sigut requerida pel jutjat i que el director de l’escola va declarar com a testimoni per aclarir els mecanismes de detecció i actuació en casos d’assetjament entre iguals, però que «ni l’escola ni cap dels seus membres han sigut mai objecte d’aquesta investigació».

El desembre del 2021, la Conselleria d’Educació, després d’una investigació paral·lela encarregada a una auditoria externa, va concloure que no hi havia indicis d’assetjament escolar en el suïcidi.