Denúncia als Mossos
Un altre estafador sentimental arruïna una viuda de Barcelona amb l’estafa del ‘fals militar’
La dona, de 72 anys, continua sense perdonar-se el fet d’haver-se deixat seduir a distància i entregar a un delinqüent els estalvis que guardava per al seu fill
Darrere del perfil de Tinder de Richard Morgan s’hi amaga un altre estafador sentimental, dels que fingeixen mantenir relacions a distància amb dones que pretenen arruïnar, segons han denunciat una dona i el seu fill als Mossos d’Esquadra. Tots dos expliquen que el tal Morgan va manipular la dona, una viuda de 72 anys que continua fustigant-se per haver-se’n enamorat i per no haver fet cas dels avisos desesperats que li enviava el seu fill, que va estar a punt de trencar-li el telèfon mòbil al veure que no aconseguia que la seva mare es desenganxés de l’estafador.
Cinc mesos va trigar aquesta víctima a voler veure la veritat. I quan va obrir els ulls, Morgan s’havia emportat els estalvis que guardava per al seu fill i li havia deixat un cor trencat i una depressió de la qual continua medicant-se actualment. La Dolores, que no es diu així perquè exigeix anonimat per la culpabilitat i la vergonya que s’adhereix d’una manera enganxosa a la immensa majoria de víctimes que han patit la tortura psicològica que infligeixen estafadors sentimentals –com Morgan, Francisco Gómez Manzanares o Albert Cavallé–, diu que la seva història va començar l’abril del 2021.
El seu fill li va obrir un perfil de Tinder perquè conegués algú que li fes companyia. Però va acabar caient a la xarxa de Morgan, un individu que deia que era un català que es va mudar de petit als Estats Units i que ara tenia 62 anys. Es va presentar davant la Dolores com un enginyer naval que continuava en actiu i que també havia enviduat, d’una manera traumàtica: la seva dona havia mort en un accident en el qual també van morir els seus fills. Actualment anava a bord d’un vaixell que viatjava per tot el món.
El fals militar
L’engany conegut com el ’fals militar’ és una evolució facilitada per les aplicacions de cites de la vella estafa de les ’cartes nigerianes’ o ‘estafa nigeriana’. Aquesta última consistia a fer creure la víctima que algú posseïa una fortuna en aquest país africà però que, per accedir a aquesta suma de diners, necessitava disposar urgentment d’efectiu per pagar unes taxes. La víctima oferia aquests diners a canvi de recuperar-los de seguida i quedar-se amb un percentatge de la fortuna a l’haver sigut decisiva per desenredar la situació. La realitat, però, era que, quan avançaven els diners en efectiu per pagar les suposades taxes, descobria que havia sigut un muntatge.
L’estratègia del ‘fals militar’ es basa en el mateix sistema. A través d’aquesta estafa el que fan els estafadors, bàsicament, és contactar a través d’aplicacions de cites amb les víctimes. Es fan passar per militars que es troben en països en guerra o per metges que participen en missions humanitàries. Entabanen la víctima enamorant-la i explicant-li que volen reunir-se amb ella per viure l’idil·li i afegeixen que, perquè això sigui possible, necessiten que avancin una mica de diners.
En el cas de la Dolores, el que va fer el tal Morgan, segons la denunciant, va ser fer-li creure que n’estava enamorat a distància i, aprofitant-se del vincle de màxima confiança que havia simulat per a ella, va començar a demanar diners. Morgan li va explicar a la Dolores que tenia un maletí ple de bitllets en efectiu amb què pretenia anar a Barcelona, reunir-se amb ella i comprar una residència per a tots dos. «Ves mirant cases», li deia.
Però el vaixell de Morgan mai arribava. Al seu pas pel Japó, per poder desembarcar, Morgan li va dir a la Dolores que li exigien que pagués unes taxes per poder baixar del barco portant el maletí, del qual enviava fotografies. La Dolores va fer una primera transferència d’uns 3.000 euros. Al cap de pocs dies, un ‘problema’ similar va sorgir de nou en un altre port. O li enviava més diners o Morgan es quedaria tancat en alguna duana i la Dolores perdria els primers 3.000 euros. Així va començar un cercle viciós del qual no va saber sortir. Perquè Morgan no va parar de ficar-se en embolics –va viure retencions, tancades, cops– dels quals només podia rescatar-lo la Dolores enviant més diners.
Amenaces
Si la Dolores es negava a enviar diners, l’estafador pressionava: li deia que corria un perill de mort. I si la Dolores aconseguia resistir-se, o fins i tot dir-li que era un estafador, Morgan reaccionava agressivament: desapareixia el seductor dels primers dies, el senyor que enviava per WhatsApp poemes i cançons romàntiques cada matí va deixar pas a algú fosc que afirmava que sabia on residia i que prometia enviar un sicari que aniria contra ella i contra el seu fill.
A finals del 2021, la Dolores va acceptar rendir-se, li va confessar al seu fill que continuava en contacte amb Morgan i tots dos van anar a una comissaria dels Mossos d’Esquadra a denunciar-ho. Els 28.000 euros que va perdre en aquesta estafa eren estalvis aconseguits amb esforç doblant torns en una fleca o netejant cases. La Dolores havia sigut infermera a Colòmbia però a Espanya va haver d’acceptar altres feines, sobretot quan va enviduar i tocava mantenir el seu fill. Morgan es va quedar aquests diners.
Fonts dels Mossos afirmen que no consten més denúncies presentades contra Richard Morgan i afegeixen que els comptes corrents en els quals la Dolores va ingressar diners no estan vinculats a persones reals. La policia assegura que l’estafador que s’amaga darrere de Morgan ni tan sols és a Catalunya. El fill de la Dolores està convençut que la policia catalana podria fer més perquè un dels comptes corrents porta a Vic.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tornada a les aules Radiografia del professorat
- Pugna pel lideratge ERC pressiona perquè el seu centenar de càrrecs al Govern l’abandonin
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- MOBILITAT El Tram Camp va prenent forma
- Obres pendents Rosari de queixes a l’estació del Nord