Investigació Examen en profunditat d'un sol tema que requereix una àmplia investigació i recursos.

L'estafador que seduïa les dones

Francisco Gómez ha sigut detingut en 16 ocasions per estafar dones a qui primer va seduir

Es desconeix la xifra real de víctimes d'un entabanador capaç d'inventar-se completament una vida sencera

icoy37971057 estafador170407205200

icoy37971057 estafador170407205200

4
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Francisco Gómez (David Barceló per a les seves víctimes) és un estafador hiperactiu. I en els últims anys ha desplegat el seu talent per a l'ensarronada a Catalunya. Sedueix les dones per quedar-se amb els seus diners. Ho fa fabricant mentides que clava al cor. La Carla, una de les enganyades, retrata el personatge amb pinzellades de dues escenes reals que parlen per si soles. Són aquestes:

En la primera, la Carla i en David estaven asseguts a la terrassa d'una cafeteria. Al seu costat hi havia un nen amb síndrome de Down. En David va deixar anar aquesta frase: "Jo dono tots els diners que donen els beneficis de les empreses del meu pare a una associació dedicada a aquesta malaltia". En la segona, en David, després de saber que la Carla havia intentat sense èxit ser mare en solitari a través de la reproducció assistida, li promet que amb ell podrà tenir fills sense necessitat de la fecundació artificial. "En Tindràs dos, i estaràs embarassada abans de Nadal”. A la Carla, al recordar això últim, se li escapa alguna llàgrima.

UN ESTAFADOR D'ALTA VOLADA

David Barceló va fer servir el mateix nom però un altre cognom al País Basc. Llavors no es va fer passar per sergent de Salvament Marítim destinat a Galícia, com fingia ser a Barcelona. Llavors simulava ser pilot d'una companyia aèria. A algunes de les dones que va entabanar fins i tot les citava a l'aeroport. Venien a buscar-lo i sortia de la terminal amb l'uniforme de pilot, amb la gorra sota el braç. Va ser desemmascarat per Silvio, un home a qui va intentar robar-li més de 30.000 euros. Encara que la seva especialitat han sigut sempre les dones, "prenia el pèl a tothom que se li acostés perquè no té amics", aclareix Silvio. "Jo l'he vist trencar un matrimoni perseguint sense descans la dona fins a convèncer-la que havia de deixar el seu marit. L'objectiu era aïllar-la per estafar-la quan rebés la meitat del patrimoni conjugal", explica.

El juny del 2010 va ser condemnat a Vitòria per estafar mig milió d'euros a deu persones amb tota mena de trampes. El 'Diario Vasco' va publicar aquell dia el seu nom real, Francisco Gómez Manzanares (Vitòria, 1974), en una notícia encertadament titulada ‘Un estafador de altos vuelos’. El 2008 ja havia sigut jutjat a Ourense per enredar una altra dona a qui va convèncer per muntar una agència de viatges. Des del 1994, Francisco ha sigut detingut en 16 ocasions per estafes comeses a Vitòria, Eibar, Soraluze, Barcelona, Madrid o Saragossa. Ningú sap del cert quantes víctimes ha deixat en el camí. 

LA TRAMPA

Francisco no té feina. "Però li haurien de donar una medalla per ser el més pencaire". La frase és de Silvio, que destaca l'atracció malaltissa d'un home pels diners. Gràcies a les ficcions laborals al cos de submarinistes de Salvament o a la flota de vols comercials, podia simultaniejar nombroses relacions sentimentals. Justificava les seves llargues absències escudant-se en les obligacions de la suposada feina. Però sempre estava amb les altres.

El festeig de Francisco es basa a confondre-les dient "tot el que volen sentir les dones", explica Esther, una altra de les seves víctimes. "No parava de parlar de la seva mare, i de la seva neboda, i de dir que a ell no li agradaven els rotllos d'una nit perquè buscava una relació seriosa". Fa més de 180 cm, té els ulls blaus i “no és lleig”. Si a això s'hi suma un rendiment sexual acceptable i una loquacitat incessant que aclaparava qualsevol ment, la combinació gairebé sempre resulta guanyadora.

Mentre elles creuen que han trobat parella, ell proposa viatges i inversions per comprar un pis a mitges. "Tenia dos mòbils, tots dos de prepagament, i mai em deixava acostar-m'hi", recorda Carla. Sempre pagava en efectiu, li agradava portar un feix grotesc de bitllets de 50 euros. Tota la documentació que podia delatar-lo la guardava en una cartutxera que sempre mantenia lligada a la seva cintura.

EL FINAL

Si les dones s'interessaven per la marxa dels negocis en els quals havien invertit, treia el seu costat "més agressiu". "Ja veig el teu interès, només putos diners. Diners. Diners. Diners. Diners. Tu de sentiments, una merda". Aquesta va ser la resposta que li va donar a la Carla a través d'una discussió per whatsapp, que encara conserva, desencadenada al preguntar-li per l'àtic que, en teoria, acabava de comprar amb els seus diners. "És un manipulador, una mala persona", assegura.

La Carla va descobrir finalment l'engany gràcies a un error que va cometre Francisco. Era soci d'una botiga de roba i al tiquet de compra es va imprimir el seu nom real. La Carla el va buscar al Google i va aparèixer la notícia del 'Diario Vasco'. Quan ho va saber, es va mostrar distant amb ell però no es va atrevir a explicar-li per què. Francisco s'ho va ensumar i va posar en marxa el seu pla de fuga. "Al final enfonsava psicològicament les dones per desorientar-les i escapar-se sense ser denunciat", explica Silvio.

Notícies relacionades

Un caporal dels Mossos d’Esquadra a Sant Feliu de Llobregat, al veure l'Esther tremolant després de presentar una denúncia, va comprendre de seguida el perill que comportava Francisco en llibertat. Amb dos agents de la Unitat d'Investigació Bàsica es va posar a seguir el seu rastre i van aconseguir detenir-lo l'11 de març. 

Francisco ha ingressat preventivament a la presó per estafar cinc dones a Catalunya. L'Esther, la Carla i en Silvio -tres persones reals amagades darrere tres noms tan falsos com tota la vida de l'estafador a qui segueixen tement- han volgut parlar amb aquest diari per saber si hi ha més víctimes. També per evitar que n'hi hagi en el futur, quan torni a trepitjar el carrer i s'inventi completament una vida amb l'objectiu de destrossar les que calgui.