Investigació en marxa

L’Audiència de Barcelona retreu a les defenses de ‘La manada’ de Castelldefels que exigeixin ser «perfectes» a les víctimes

  • El tribunal desestima els recursos presentats pels advocats de quatre dels detinguts recordant que es vantaven de les seves «gestes» sexuals al WhatsApp mostrant un menyspreu i una cosificació de les dones impropis del segle XXI

L’Audiència de Barcelona retreu a les defenses de ‘La manada’ de Castelldefels que exigeixin ser «perfectes» a les víctimes
3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha ratificat la decisió de la jutge de Gavà Laia Boix de mantenir entre reixes preventivament ‘La manada’ de Castellefels. Aquest dijous s’espera que el tribunal confirmi que Alejandro, anomenat ‘el Cubà’ pel seu origen, també es mantindrà tancat junt amb Robert, David, José i Orlando per haver violat grupalment almenys tres dones i atemptar contra la llibertat sexual d’un nombre desconegut de víctimes de les quals van compartir fotografies i vídeos robats en el grup de WhatsApp ‘K-Team’ que unia els acusats. 

En un escrit que firmen els jutges Jose Manuel del Amo, Jorge Obach i que és tan contundent com ho era la interlocutòria de la jutge Boix que va decretar el seu ingrés a la presó el 21 de desembre passat, l’Audiència desestima els recursos presentats pels advocats dels cinc veïns de Castelldefels. I, tot i que estima «legítim» que en el seu dret de defensa els lletrats hagin exigit persistència i concreció a les denunciants, els tres magistrats retreuen a aquests advocats, remarcant que ho fan «amb tot el respecte», que semblen estar exigint a aquestes dones que mantinguin relats propis d’un «model de víctima perfecte» que ha de recordar «tots i cadascun dels detalls viscuts, per ordre, sense la mínima contradicció», no es vegi condicionada per les seqüeles de l’agressió denunciada i que, a més, denunciï des del primer moment.

En definitiva, critica el tribunal, els advocats de la defensa estan demanant a les denunciants que, perquè siguin vàlids els seus relats, el seu perfil «s’atingui a l’esperat» d’una víctima modèlica abans, durant i després dels fets». Una petició que l’Audiència rebutja perquè la seva experiència, obtinguda «a base d’enjudiciar» altres casos d’agressions sexuals i d’haver presenciat que hi ha maneres molt diverses de reaccionar per part de les víctimes, que no sempre triguen el mateix a denunciar.

«El bloqueig de la víctima és compatible amb el fet que després contactessin novament amb ella, i es restablís algun tipus de relació sexual amb algun d’ells», raona l’Audiència, desestimant l’argument esgrimit per alguns dels advocats que feien al·lusió al fet que una de les víctimes va iniciar una relació amb un dels acusats temps després dels fets.

Condicionar els testimonis

Notícies relacionades

Les interlocutòries que ratifiquen la pena de presó preventiva validen els motius de la jutge de Gavà per decretar aquesta privació cautelar de la seva llibertat. Recorda que els delictes que afronten els cinc homes són molt greus i que les penes que poden rebre són molt dures, i que això podria incrementar el risc de fuga o el de destrucció de proves. Sobre aquest segon fet, la interlocutòria recorda que el germà d’un dels detinguts va trucar a membres del grup de WhatsApp ‘K-Team’ que havien de declarar davant dels Mossos d’Esquadra per dir-los què havien d’explicar. O que els investigats van esborrar converses i fins i tot van canviar de telèfon.

Sobre el tercer motiu per decretar la presó preventiva, el de protegir les víctimes i evitar que continuessin fent el mateix amb altres dones, els tres jutges de l’Audiència assenyalen que els cinc homes tenien una «manera de procedir habitual, repetida i sostinguda en el temps» i que «presumien» davant altres membres del grup de WhatsApp de les seves «gestes» sexuals «amb un menyspreu i una cosificació de les dones impropis del segle XXI».

Temes:

Successos