Incident a la universitat

Un alumne tensiona una escola d’infermeria amb un àudio en què sexualitza les seves companyes

  • El centre, que ha fet el possible per gestionar una situació «desagradable», lamenta que sense una denúncia de les afectades davant els Mossos no es poden prendre mesures més contundents

Un alumne tensiona una escola d’infermeria amb un àudio en què sexualitza les seves companyes

Álvaro Monge

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’àudio que un estudiant de l’escola d’Infermeria del campus de Sant Joan de Déu, centre adscrit a la Universitat de Barcelona (UB), va enviar als seus companys al final del curs acadèmic 21-22 ha generat un problema en el centre que, gairebé vuit mesos després, continua sense resoldre’s. Es tracta d’un arxiu de veu de Whatsapp a través del qual l’universitari opina, entre altres qüestions, sobre el cos d’algunes alumnes utilitzant expressions com «tens un cul amb què aixeques camions» o «t’he posat en el top3 de pits de classe».

Tres alumnes han contactat amb EL PERIÓDICO perquè consideren que els fets són greus i volen denunciar que se senten desprotegides. L'escola, per la seva banda, lamenta que hagi ocorregut un fet «tan desagradable», afirma haver fet tot el que estava al seu abast i haver intentat acompanyar les estudiants i al·lega que falten «eines» perquè sense una denúncia de les afectades no pot intervenir ni prendre mesures contundents. 

Un àudio polèmic

Quan s’acostava el final del curs escolar passat, l’alumne que ha generat aquest enrenou, que té alguns anys més que la majoria d’estudiants del grau, va anunciar als seus companys que els enviaria un missatge al grup de Whatsapp de classe. I va complir la seva promesa, amb la qual cosa va sembrar la discòrdia.

L’àudio dura uns 17 minuts durant els quals l’estudiant, recolzat en anotacions que té per escrit, repassa una vintena de companys de classe explicant què n’opina. Finalitza fent el mateix amb alguns professors. Entre els estudiants i docents a qui al·ludeix hi ha tant dones com homes. Va enviar l’àudio de matinada, després d’una nit de festa.

En la valoració que fa de cada persona, un judici que en algunes ocasions versa sobre les qualitats que reuneixen alguns d’ells per ser infermers o per a la vida en general, entra sovint en l’aspecte físic, sobretot en el d’elles.

A l’inici de l’àudio adverteix els 109 alumnes que formen part del grup que el contingut pot ferir la seva sensibilitat i aconsella no escoltar en cas que algun dels receptors pot reaccionar presentant una denúncia. Però també diu el contrari: «Us foteu i aguanteu».

Contingut sexual

Arrenca assenyalant que els aprecia molt perquè «tots» tenen una cosa especial i que se’ls «follaria» tots. Després, singularitza el missatge, anomenant cadascuna de les persones a qui s’adreça. Diu a una companya que entre tots dos hi ha «tensió sexual no resolta». O a una altra li assegura que si tinguessin la mateixa edat estarien «cardant com conills». 

Sobre una tercera companya afirma que té «unes natges impressionants» que semblen capaces d’«aixecar camions» just abans d’admetre que no la coneix personalment. A una quarta li deixa anar que és «molt sexi» i que, ja que té una lesió, vindria a «masturbar-la» cada nit. A una cinquena li informa que la té a l’agenda com a «seximorena» i a una sisena li deixa caure que està en el seu particular «Top3 de pits» de la classe. 

Entre aquests comentaris, valora també companys homes: remarca com d’atractius li semblen o si també «hi cardaria». D’un professor, en concret, destaca com de «sexi que va vestint» samarretes i pantalons «ajustats». 

Disculpes i queixes 

L’àudio va generar un gran malestar entre alguns dels alumnes, alguns dels quals l’hi van fer saber en el mateix grup de Whatsapp, una queixa davant la qual ell va reaccionar disculpant-se. El cas va arribar fins a la direcció de l’escola, que va contactar amb la Universitat de Barcelona, que els va oferir assessorament, si bé les decisions les va prendre l’escola, segons han apuntat fonts de la UB.

Una portaveu de l'escola, que no nega la gravetat de l’ocorregut, assegura que els especialistes en la matèria de la UB van concloure que l'escola no podia intervenir de manera contundent fins que alguna de les afectades denunciés policialment els fets, una cosa que no ha passat. I, seguint les seves instruccions, el centre va promoure dues sessions sobre violència masclista. Totes dues van ser xerrades que van abordar temes genèrics però que no van fer cap al·lusió a l’àudio. Actualment, l’estudiant de l’àudio acudeix periòdicament a una trobada amb una psicòloga de la facultat. Segons la mateixa portaveu, s’ha ofert en diverses ocasions el mateix suport a estudiants afectades per la situació.

«Desprotegides»

Notícies relacionades

Tres universitàries han contactat amb aquest diari perquè volen denunciar l’ocorregut. Creuen que no tenen per què tolerar que un company opini públicament sobre els seus cossos, asseguren els ha generat una gran incomoditat continuar estudiant amb ell a classe després de conèixer com les veu i fins i tot qüestionen que hagi de graduar-se com a infermer perquè afirmen que, a més de l’àudio, són freqüents els comentaris masclistes o de caràcter sexual que aquest estudiant fa durant les classes.

Les estudiants, així mateix, lamenten la inacció del centre, que les ha deixat «desprotegides» i raonen que l’àudio ha deixat al descobert que falta un protocol contra la violència masclista que sàpiga com reaccionar davant una situació així. «No podíem callar perquè és greu que passin aquests fets, però ho és més que passin amb algú que serà infermer i que tindrà cura de persones vulnerables», conclouen.