La xacra de la violència de gènere

Les víctimes del MeToo a la universitat demanen al Govern un programa antiassetjament similar al dels EUA

  • En una carta a Pedro Sánchez, apressen a estar representades en les comissions d’igualtat

  • Recorden que els campus nord-americans «aparten els assetjadors»

Les víctimes del MeToo a la universitat demanen al Govern un programa antiassetjament similar al dels EUA

ARCHIVO

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Les 25 dones del MeToo a la universitat que han trencat el seu silenci a El Periódico volen que Espanya posi mesures efectives per aturar la violència de gènere a la universitat. Per a això, han enviat una carta al president del Govern, Pedro Sánchez, en què proposen llançar una iniciativa similar a la que l’Administració de Barack Obama i Joe Biden va posar en marxa el 2014 a les universitats dels EUA amb un balanç «extraordinàriament positiu».

La carta, firmada per Marta Soler, catedràtica de Sociologia per la Universitat de Barcelona (UB), doctora per Harvard i membre del MeToo, remarca que la situació «escandalosa» a les universitats espanyoles quant a la violència masclista «no pot solucionar-se amb les mateixes persones que són responsables de la situació actual».

I plantegen a Sánchez impulsar una iniciativa com ‘It’s On Us’ que Obama i Biden van posar en marxa per prevenir l’assetjament sexual als campus universitaris. «Una iniciativa similar a la d’Obama-Biden portada des de la Moncloa pot tenir unes conseqüències extraordinàriament positives per a la nostra universitat i per a la nostra societat», assenyala Soler.

Aquesta catedràtica, que va ser apartada de la comissió d’igualtat de la UB després de mostrar el seu suport a víctimes, explica al president que als EUA les universitats «aparten els assetjadors», mentre que «a les nostres universitats en queden fora les víctimes que s’atreveixen a denunciar i s’ataca cruelment el poc professorat que les recolza». «A les universitats que prenem com model, les Comissions o Oficines d’Igualtat defensen les víctimes, tot i que s’hagin d’enfrontar a assetjadors de molt poder, a les nostres universitats hi ha comissions d’igualtat que ataquen víctimes», afegeix Soler.

La presència o representació en les comissions d’igualtat de les universitats és una de les reivindicacions de les víctimes. I la carta ho planteja així al president del Govern. Les docents i investigadores que han patit assetjament valoren la disposició de les universitats a canviar les formes d’actuació davant situacions de violència de gènere, però adverteixen que «si els càrrecs d’igualtat en les institucions que han possibilitat aquesta situació tan vergonyant, sense demanar disculpes públicament, es reafirmen presentant-se com les expertes i protagonistes dels nous canvis, aviat acabaran sortint en els mitjans situacions encara més vergonyants».

Notícies relacionades

I la solució, diuen a Sánchez, «és fàcil»: aplicar criteris internacionals i comptar amb les expertes en el tema, amb aquelles veus que s’han significat en la defensa de les víctimes. «Si hem frenat la covid amb les vacunes avalades per la comunitat científica internacional, les universitats de prestigi afronten la violència de gènere també des de les evidències científiques internacionals».

Recorden que Espanya té quatre persones investigadores entre les 10 primeres del rànquing científic internacional en la categoria de violència de gènere. «A una d’elles se la va nomenar per a la Comissió d’Igualtat de la qual se la va apartar quan es va solidaritzar amb les víctimes (a mi també em va passar); hi ha ja moltes persones a qui s’ha tret de les Comissions d’Igualtat per solidaritzar-se amb les víctimes. La violència de gènere aïlladora que reben fa que la majoria d’elles no vulguin parlar públicament del tema. Si els nous canvis queden en mans de les responsables d’aquest tipus d’actituds, les noves mesures continuaran estant basades en les notícies falses en què creuen i no en les evidències científiques internacionals, i per tant el problema s’agreujarà en lloc de resoldre’s», explica Soler a la carta a Sánchez.