Religió

Mor el cardenal George Pell, figura controvertida de l’Església catòlica

  • El purpurat, que va arribar a ser número tres al Vaticà, va ser acusat i després absolt d’abús sexual

El cardenal australià George Pell.

El cardenal australià George Pell. / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El cardenal australià George Pell, exministre d’Economia del Vaticà i figura controvertida de l’Església catòlica, acusat, condemnat i després absolt d’abús sexual al seu país, ha mort a Roma als 81 anys. Així s’ha confirmat aquest dimecres poc després que el purpurat morís a l’hospital romà Salvador Mundi, on era per a una operació de maluc.

«Amb gran tristesa, dono a conèixer la notícia que el cardenal George Pell ha mort fa unes hores per complicacions cardíaques després d’una cirurgia de maluc», ha explicat l’arquebisbe de Melbourne, Peter Comensoli. Segons ha transcendit, les restes mortals del cardenal seran traslladades els pròxims dies a Austràlia, on es preveu que sigui sepultat en una cripta de la catedral de Santa Maria de Sydney. 

Pell, que va ser un dels principals col·laboradors de Francesc i abans de Benet XVI va arribar a ocupar uns dels llocs de més importància dins de la Santa Seu, va ser acusat el 2017 per la justícia australiana de presumptes delictes de pederàstia comesos als noranta, cosa que va fer en el seu moment que deixés el seu càrrec de responsable de les finances vaticanes i tornés al seu país per defensar-se. 

Demanda en curs

Tanmateix, Pell sempre va negar aquestes acusacions i el 2021, després d’haver passat més d’un any i mig en una presó australiana, va ser absolt pel Tribunal Suprem australià (després de dues sentències de culpabilitat prèvies).

Notícies relacionades

Tot i així, una demanda per danys psicològics encara es manté i seguirà fins i tot després de la mort del cardenal, segons ha afirmat l’advocada Lisa Flynn, directora de la firma Shine Lawyers i que representa un dels denunciants, el pare d’un noi que va afirmar haver sigut víctima de violència sexual i que va morir el 2014 per una sobredosi accidental.

En aquest marc, la mort del cardenal ha desencadenat una onada de reaccions trobades dins i fora de l’Església: alguns han recordat les seves presumptes culpes i d’altres l’han qualificat de víctima d’intrigues vaticanes