Afectarà 130 empreses afiliades

La plataforma de criptomonedes FTX es declara en fallida i el seu cap dimiteix

La decisió confirma el col·lapse total de l’empresa, una de les més importants del sector, que va arribar a estar valorada en 32.000 milions de dòlars i que en els últims dies es va ensorrar per falta de liquiditat

La plataforma de criptomonedes FTX es declara en fallida i el seu cap dimiteix
2
Es llegeix en minuts

La plataforma de criptomonedes FTX ha anunciat aquest divendres que ha demanat acollir-se al procés de fallida als Estats Units i que el seu fundador i màxim responsable, Sam Bankman-Fried, ha dimitit.

La decisió confirma el col·lapse total d’aquesta plataforma, una de les més importants del sector, que va arribar a estar valorada en 32.000 milions de dòlars i que en els últims dies es va ensorrar per falta de liquiditat, motiu pel qual els usuaris es van afanyar a retirar-ne els seus fons.

En un comunicat, FTX va assegurar que la declaració de fallida és la mesura adequada per gestionar els actius de la companyia i protegir els interessos dels seus accionistes.

El procés afectarà unes 130 empreses afiliades, inclosa la seva firma d’inversions Alameda Research, però no les filials Ledgerx.LLC, FTX Digital Markets, LTD, FTX Austràlia i FTX Express Pay.

La companyia va anunciar que el càrrec de conseller delegat l’assumirà John J. Ray III i Bankman-Fried va dir que nombrosos empleats de la firma continuaran treballant per assistir el nou màxim responsable i professionals independents durant el procés de fallida.

La decisió es va donar a conèixer hores després que les autoritats de les Bahames, on FTX té la seu, congelessin els actius del grup i fessin els primers passos per nomenar un encarregat de liquidar una de les seves entitats.

FTX va desembarcar a les Bahames el 2021 des de Hong Kong, on havia començat a operar i on s’havia establert com una de les plataformes de més èxit en el sector de les criptomonedes.

En els últims dies, els dubtes sobre la solvència de la companyia es van disparar per diverses informacions i molts usuaris es van afanyar a retirar-ne els seus diners, de manera que van deixar FTX sense liquiditat i a la recerca d’un rescat.

La situació de FTX es va complicar encara més dimecres, quan Binance –la principal plataforma d’intercanvi de monedes del món– va anunciar que retirava l’oferta de compra que havia anunciat un dia abans, quan s’havia ofert a acudir en suport del seu rival.

«La nostra intenció al principi va ser la de recolzar els clients de FTX en la seva recerca de liquiditat, però l’assumpte escapa al nostre control i a la nostra capacitat d’ajuda», va assenyalar Binance en un comunicat.

El moviment va provocar una nova caiguda del FTT, l’actiu digital de FTX, i fortes caigudes en tot el mercat de criptomonedes just un any després que el bitcoin –la criptodivisa més important– arribés al seu màxim històric.

Finalment, ahir dijous, Bankman-Fried va demanar disculpes i va admetre que havia comès errors en el càlcul dels nivells de liquiditat que eren necessaris i en les explicacions sobre la situació de la plataforma un cop es va desencadenar la crisi.

El multimilionari, de 30 anys, va dir llavors que estava fent tot el possible per obtenir liquiditat i evitar una fallida que finalment s’ha materialitzat avui amb un forat financer que s’estima en uns 8.000 milions de dòlars.

Notícies relacionades

Mentrestant, han anat sortint a la llum nombrosos detalls sobre el funcionament de la plataforma, entre ells el fet que FTX va utilitzar milers de milions de dòlars dipositats pels seus clients per finançar inversions arriscades.

FTX, segons va dir una font a The Wall Street Journal, va deixar els diners a la seva firma d’inversions, Alameda Research, que el va utilitzar en agressives operacions i que ara deu a la plataforma uns 10.000 milions de dòlars.