La nit més màgica de l’any

Les cavalcades de Reis recuperen la normalitat després de dos anys de pandèmia

Ses Majestats aposten per la inclusió, amb caramels per a celíacs, llenguatge de signes i espais per a nens amb autisme o problemes de mobilitat

Les cavalcades de Reis recuperen la normalitat després de dos anys de pandèmia
5
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Reis Mags tornen aquest dijous a Catalunya sense restriccions per la pandèmia i malgrat el fantasma de l’onada de covid procedent de la Xina. Després de dos anys sense poder fer-ho, Ses Majestats d’Orient recuperen les esperades pluges de caramels, cancel·lades en les últimes edicions pel coronavirus, i, en molts casos, el recorregut tradicional de les cavalcades. I ho faran, a més, apostant per la inclusió, amb caramels sense gluten aptes per a celíacs, llenguatge de signes i espais per a nens i nenes amb autisme o amb problemes de mobilitat.

La cavalcada més multitudinària serà la de Barcelona, que presenta novetats en el seu recorregut. Els Reis Mags no passaran pels principals carrers del centre de la ciutat degut bàsicament a les obres en curs. Així, la comitiva no transcorrerà per Via Laietana, la plaça d’Urquinaona, Catalunya o Universitat. Ses Majestats arribaran a la ciutat per mar, a bord del pailebot Santa Eulàlia. Al Portal de la Pau els rebrà a les 16.00 hores l’alcaldessa, Ada Colau, i cap a les 18.00 hores començarà la desfilada de carrosses, que passarà per l’avinguda Marquès de l’Argentera, el passeig Colom, l’avinguda Paral·lel i acabarà a la Font Màgica de Montjuïc cap a les 21.00 hores.

Així mateix, els Reis Mags estrenaran en aquesta desfilada sis noves carrosses: una per a cada rei –totes a doble altura– i tres més de 20 metres de longitud destinades a l’Estrella, a les Joguines i a les ‘Instruccions per Somiar’. En aquesta ocasió, Melcior, Gaspar i Baltasar no aniran asseguts al seu tron, sinó que estaran drets durant tot el recorregut per poder saludar el màxim nombre de nens possible.

A més de la desfilada principal pel centre de la ciutat, cada barri de Barcelona compta amb la seva pròpia cavalcada.

Barcelona és una de les 200 ciutats catalanes en les quals Melcior, Gaspar i Baltasar llançaran caramels sense gluten perquè els nens i nenes amb celiaquia puguin disfrutar també dels dolços. És una xifra rècord des que l’Associació de Celíacs de Catalunya va posar en marxa la iniciativa el 2007. L’entitat ha lamentat, no obstant, que un 79% dels ajuntaments amb els quals s’han posat en contacte «continuen sense oferir caramels sense gluten». En total, a la capital catalana els Reis llançaran set tones de llaminadures, carbó inclòs.

Entre els municipis que sí que s’han sumat a la iniciativa hi ha Tarragona, Lleida, Girona, l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma, Cornellà, Sabadell, Terrassa, Badalona, Mataró, Granollers, Sant Cugat, Igualada o Sitges. Aquí es pot consultar la llista completa.

Aquest dimecres, vigília de la cavalcada, l’ONCE va organitzar a Barcelona una trobada amb un patge que ha llegit cartes en braille. La iniciativa, que ha coincidit amb el Dia Mundial del Braille, busca «acostar la màgia a més de 1.100 nens cecs o amb discapacitat visual que hi ha a Catalunya», ha remarcat Enric Botí d’Once Catalunya.

Passeig a peu a Girona

A Girona, la cavalcada, que començarà a les 18.00 hores, no canvia el seu recorregut –sortirà del Camp de Mart i acabarà a La Copa–, però sí la manera en què ho fa. Melcior, Gaspar i Baltasar faran la meitat del passeig a peu, per «estar més a prop dels nens», i la resta, en carrosses impulsades per pedals, ja que ja no s’utilitzen animals en les cavalcades. Des del Camp de Mart i fins a l’entrada de Santa Clara, el recorregut serà en carrosses. A partir d’allà, els Reis faran a peu la resta del camí. Aquest any, a més, s’incorpora a la comitiva un grup de pastors.

Al costat dels caramels sense gluten, Ses Majestats repartiran més de 20.000 monedes de xocolata amb el segell del pastisser Jordi Roca. Melcior, de xocolata blanca i pols d’or; Gaspar, de xocolata amb llet amb pàtxuli; i Baltasar, de xocolata negra amb pol·len de mel.

En la línia inclusiva, la cavalcada de Girona donarà especial atenció als nens i nenes amb problemes visuals i auditius. Així, hi haurà patges que es comunicaran amb la llengua de signes i un audioconte disponible a través d’un QR en els fullets de la cavalcada permetrà als menors invidents saber com són els Reis. A més, es reservaran espais per a nens amb mobilitat reduïda i les seves famílies.

A Berga, i com a novetat, els Reis inclouran el llenguatge de signes en els seus discursos.

A la província de Girona, Banyoles ha preparat aquests dies els patges reials per adreçar-se als nens i nenes amb autisme. Ho ha fet amb ajuda de la Fundació Estany, la Fundació Mas Casadevall i TEIA Acompanyem. Aquest dijous, dia de la cavalcada, hi haurà espais amb baixos estímuls sonors per a aquests menors i zones per a persones amb mobilitat reduïda.

Notícies relacionades

A Tarragona, com marca la tradició, Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran a les 18.15 hores amb barco al barri del Serrallo. Els rebran les 21 salves pirotècniques d’honor reservades per als grans esdeveniments de la ciutat. La comitiva arrencarà a les 19.00 hores al carrer Reial i finalitzarà a les 20.30 a la plaça de la Font.

A Lleida, Ses Majestats arribaran amb tren a les 17.05 hores a l’estació Lleida-Pirineus i començaran el seu passeig per la ciutat a les 18.00. El recorregut és l’habitual: sortirà de la plaça Ramon Berenguer IV i passarà per la Rambla de Ferran, avingudes Francesc Macià, Blondel i Madrid, plaça Espanya i acabarà a la Paeria. Al llarg del trajecte, l’ajuntament ha habilitat espais inclusius.