Medi ambient
Catalunya comença les proves per aportar aigua regenerada al tram final del riu Llobregat
La mesura busca disposar de més recursos hídrics en vista de la situació de sequera i en previsió d’un escenari d’excepcionalitat

El 80% de la població de Catalunya està des del novembre passat en situació d’alerta per sequera. De moment, no hi ha restriccions en el consum de boca, però la falta de pluges porta la Generalitat a buscar maneres de pal·liar aquesta falta d’aigua i preparar una eventual situació d’excepcionalitat, que sí que suposaria limitacions en el consum domèstic. En aquest marc, el Govern ha començat les proves per aportar aigua regenerada al tram final del riu Llobregat amb l’objectiu d’incrementar-ne el cabal d’aigua i disposar de més recursos hídrics. Aquesta aigua s’haurà de fer potable a la planta de Sant Joan Despí (Barcelona).
Aquesta mesura s’està realitzant de manera coordinada entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la Conselleria de Salut i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i aportarà aigua de manera gradual i escalonada amb un seguiment analític per avaluar-ne l’efectivitat, ha informat aquest dimarts el Govern en un comunicat.
L’aprofitament de l’aigua regenerada és una de les línies d’acció estratègiques per incrementar la disponibilitat i reduir els desembassaments amb l’objectiu d’allargar les reserves d’aigua tant com es pugui en vista dels recurrents episodis de sequera que viu Catalunya.
L’aportació està sent de 400 litres per segon –que suposa una part d’aigua regenerada per quatre parts de l’aigua que porta el riu de manera natural–, tenint en compte que es va començar amb 200 litres per segon, i gradualment s’anirà incrementant el cabal d’aigua regenerada, fins a arribar a un màxim de 800 litres per segon.
Embassaments del Ter Llobregat al 32%
Aquesta mesura, que va acompanyada d’un intens seguiment analític, permet preparar el sistema per a un funcionament futur a màxima producció, en cas que s’arribi a una situació d’excepcionalitat, és a dir que els embassaments del sistema Ter Llobregat se situessin en el 24% del total de les seves reserves, amb 140 hectòmetres cúbics emmagatzemats: aquest dimarts se situen al 32%, amb 196 hectòmetres cúbics.
Notícies relacionadesLes estacions de regeneració d’aigua (ERA) pública a Catalunya han aportat durant el 2022 més de 60 hectòmetres cúbics d’aigua regenerada, destinada a usos com els ambientals, els industrials, els lúdics, els municipals i el reg agrícola.
Les dues dessalinitzadores, del Llobregat i Tordera han aportat al sistema més de 57 hectòmetres cúbics d’aigua, cosa que ha permès que el ritme del descens de reserves hagi sigut més lent i sense elles els embassaments tindrien 9 punts menys.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)