Desembre negre de violència masclista

723 dones en perill: Interior extremarà la vigilància dels agressors reincidents

El Govern central ordena extremar el compliment dels protocols, després de l’assassinat en les últimes hores de tres dones, una d’embarassada

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Davant el greu repunt dels assassinats masclistes a Espanya registrat aquest desembre –tres d’aquests en les últimes hores, inclosa una dona embarassada– el Ministeri de l’Interior ha ordenat a totes les unitats de Policia i Guàrdia Civil que extremin el compliment dels protocols de seguretat previstos en el sistema policial VioGén de lluita contra la violència de gènere. 

El ministre Fernando Grande-Marlaska ha comparegut aquest dijous a Madrid per anunciar el màxim rigor en aquestes mesures, i per confirmar que, després de dues reunions específiques –el 20 i el 28 de desembre– per tractar l’«intolerable repunt», ha manat a les direccions de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que distribueixin entre les seves forces sengles circulars perquè intensifiquin la vigilància dels diferents esglaons de perill que tenen identificats.

Vigilància dels reincidents

Entre les mesures d’intensificació ordenades hi ha la d’extremar el seguiment en residències, escoles i altres zones de perill, i posar un especial focus en els agressors reincidents. Aquesta mena de delinqüent el considera el ministre especialment perillós perquè, segons l’experiència acumulada, quan torna a aparellar-se, «s’escurça molt el termini en el qual torna a atacar».

També treballen, ha dit, «sobre les víctimes reticents a la denúncia». «Qualsevol assassinat s'estudia al màxim nivell», ha assegurat.

Cinc de les nou víctimes dels assassinats registrats al desembre estaven incloses als fitxers policials de seguiment de dones en risc. No ho estava l’última víctima, la dona suposadament llançada al carrer des d’un sisè pis de Benidorm (Alacant).

Actualment, el sistema VioGén, la vigència del qual ha defensat el ministre, té més de 70.000 casos actius, dels quals 31.961 tenen algun nivell de risc detectat i suposen mesures d’especial protecció per a les dones. Set-cents sis casos es consideren de risc alt i 17 són dones en risc extrem, escortades permanentment.

«Dents de serra»

El titular d’Interior ha expressat la seva «frustració» en vista del pic de casos, en un recompte de víctimes mortals que ja és de 46 aquest any que acaba. «Els 40.000 treballadors públics implicats en VioGén sentim aquesta frustració veient qualsevol assassinat», ha dit.

Grande-Marlaska ha explicat que hi ha mesos en l’estadística anual, com el desembre, el gener o l’agost, en els quals es produeixen «dents de serra» en els assassinats masclistes, i ha demanat a les dones en perill que denunciïn la seva situació: «S’està més segura dins de VioGén».

A les preguntes dels periodistes, Marlaska no ha sortit al pas de les insinuacions que des del Ministeri d’Igualtat s’han fet aquest dimecres sobre l’existència de marges de millora en el sistema. Tenint en compte aquest argument ha remarcat que VioGén està «en constant avaluació» i que «totes les institucions implicades treballen coordinadament».

Marlaska ha defensat el sistema Viogen i ha assegurat que els seus protocols «amplien la capacitat predictiva per detectar supòsits de letalitat i menors en situació de risc», i ha explicat que no només es posa el focus en les dones i fills en perill, també en «una anàlisi permanent de l’agressor». D’aquesta anàlisi en surt la instrucció d’extremar la vigilància no només sobre les víctimes, també sobre els homes amb més disposició a atacar.

Notícies relacionades

Entre les mesures en marxa, el ministre ha assenyalat un «protocol de comunicació, d’acord amb la Fiscalia General de l’Estat,» amb les potencials víctimes en cas de convivència amb un «agressor persistent», o sigui, un home amb historial de reincidència, però que no ha entrat encara a la presó. Aquest matís és clau, ja que, ha explicat Marlaska, els agressors que passen per un tractament penitenciari reincideixen molt menys que els que no han entrat a la presó.

El titular d’Interior ha fet una crida a la societat perquè s’impliqui: «Ha arribat el moment de dir prou. La magnitud d’aquestes tragèdies ens ha de mobilitzar com a societat. Tots estem sent interpel·lats. Aquesta societat no pot permetre una successió d’assassinats com la que estem veient aquests dies».