Investigació en marxa

El foc provocat de Santa Coloma va matar els quatre veïns a l’obrir la porta del pis

  • El 4 de maig a la nit, al bloc es trobaven sis persones més, que van salvar la vida perquè no van mirar de fugir per les escales comunitàries

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Les quatre persones que van morir en el greu incendi intencionat de Santa Coloma de Gramenet, declarat a les 4.29 hores del 4 de maig del 2022 al bloc del número 23 del carrer Sant Joaquim, residien al mateix domicili: el 2n 1a. Dels cinc inquilins que aquella nit pernoctaven en aquest pis només un va poder sobreviure a les flames despenjant-se tres plantes per la façana. La resta van morir. Tres homes van morir durant el sinistre i una quarta víctima, una dona, va morir diverses setmanes després, després d’un llarg ingrés hospitalari. El sinistre podria haver sigut encara més tràgic: al bloc hi havia aquella nit 10 persones més. Les sis que van sobreviure a la virulència de les flames es van confinar a casa seva o van arribar al carrer a través del balcó, però no van intentar fugir a través de les escales comunitàries, on van morir les víctimes.

Tal com va avançar EL PERIÓDICO, es va tractar d’un foc provocat. Els Mossosd ’Esquadra van arrestar recentment un home de nacionalitat marroquina amb antecedents per aquest succés. Per als investigadors catalans és responsable de quatre delictes d’homicidi i un delicte d’incendi. La fiscalia no va sol·licitar-ne l’ingrés a la presó i, després de passar a disposició judicial, va sortir en llibertat. La investigació continua oberta a la recerca de noves proves. 

Els Mossos, després de les exhaustives anàlisis de la policia científica, van arribar a la conclusió que el sospitós va provocar el foc a la planta baixa, al costat de l’escala i al costat d’un quart en el qual es guardaven pintures i productes dissolvents. Els Bombers de la Generalitat van detectar, a més, un segon punt d’ignició en una planta superior. 

Productes inflamables en quatre punts

De fet, es van trobar possibles restes de productes inflamables que el sospitós va poder utilitzar per accelerar la combustió en quatre punts diferents. Tot i això, al laboratori no va resultar possible esbrinar de quina substància es tractava. Tampoc es va poder acreditar sense marge de dubte que l’autor encengués dos focus diferents perquè no es va aconseguir descartar que un es generés a causa de l’altre. Del que no hi va haver cap dubte per part dels investigadors és que l’autor d’aquest incendi havia intentat que cremés un altre edifici ubicat en el número 42 del passeig de Llorenç Serra, a prop del número 23 del carrer de Sant Joaquim. 

El sospitós va fer cremar un cotxet de nadó buit que era sota l’escala comunitària del bloc de Llorenç Serra. Després, es va dirigir al de Sant Joaquim, i va provocar en aquest segon bloc un altre foc també al costat de l’escala comunitària. El primer foc no va empitjorar. En el segon, en canvi, a causa del combustible que van trobar –l’habitació amb pintures–, les flames sí es van propagar fatalment. Una càmera de seguretat va captar el sospitós quan es desplaçava d’un edifici a l’altre coincidint amb les hores d’inici dels dos sinistres.

Flames mortals

Aquella nit, a l’edifici hi havia 10 persones, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. El matrimoni que residia a l’entresol 1r va ser rescatat pels bombers quan les flames ja estaven extingides. La parella d’ocupes d’origen dominicà que vivien a l’entresol 2n no van resultar ferits i, segons tots els indicis, van fugir saltant el carrer pel balcó. L’amo del 1r 1a es va quedar tancat al seu domicili i va refrigerar la porta des de dins amb una manguera fins que va ser rescatat des del balcó per l’escala dels bombers. Els veïns del 1r 2a no van dormir aquella nit a casa. El 2n 2a és una vivenda desallotjada judicialment que, en conseqüència, era buida i blindada per una porta antiocupa. Les quatre víctimes residien al 2r 1a. 

En aquest pis de la segona planta hi havia tres habitacions en quèvivien cinc persones rellogades: dos homes de nacionalitat georgiana, un home espanyol i una parella formada per un home sud-americà i una dona de nacionalitat espanyola. Les persones d’aquest pis, a causa que es trobaven a la planta més alta de l’edifici, van intentar arribar al carrer obrint la porta del domicili i fugint per les escales comunitàries. Però el fum i les flames, molt virulentes, es van colar a casa seva a la recerca de l’oxigen que van proporcionar a l’obrir la porta.

Despenjar-se per la façana

Un dels homes de nacionalitat georgiana va ser trobat sense vida al replà de la primera planta. El segon home georgià va morir al replà de la segona planta. El cos de l’home espanyol era a l’interior del domicili. La parella formada per l’home sud-americà i la dona de nacionalitat espanyola no va escapar per les escales, sinó que va mirar de fugir despenjant-se per la façana. Ell en va sortir il·lès. Ella va patir cremades tan greus que, malgrat les cures mèdiques, va acabar morint un mes més tard

L’interior d’aquest domicili va ser devorat per les flames. El fum va inundar el pis i, a continuació, va entrar el foc. Fa un mes, un bomber de l’Ajuntament de Barcelona va compartir un vídeo de l’interior d’un foc declarat en un pis del carrer del Rosselló: l’immoble estava completament calcinat però el funcionari obria la porta de l’única habitació que es va mantenir tancada i revelava que el seu interior estava intacte.

Notícies relacionades

Els bombers insisteixen que, en cas d’incendi en un bloc de vivendes, fugir a través de l’escala comunitària –sobretot si això implica endinsar-se en un núvol de fum– dispara el risc de morir, gairebé sempre intoxicat. Les probabilitats de sobreviure es disparen si es tanquen totes les portes, es truca al 112 i, sempre que resulti possible, s’espera a l’interior sense obrir finestres que puguin aportar més oxigen a l’incendi. Confinar-se al domicili és més segur que fugir, repeteixen els funcionaris d’emergències.

El tràgic incendi de Santa Coloma de Gramenet mostra amb claredat que seguir aquest consell en cas d’incendi pot marcar la diferència entre viure o morir.