Investigació en marxa

Els Mossos detenen un home per provocar l’incendi que va matar quatre persones a Santa Coloma

  • Els Mossos consideren que el sospitós va provocar dos incendis el 4 de maig passat de matinada, i que un va ser el del carrer Sant Joaquim

  • Tres persones van perdre la vida en el sinistre i una altra va morir un mes després per la gravetat de les ferides patides

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han arrestat un home per provocar l’incendi en què van morir quatre persones a Santa Coloma de Gramenet, el maig passat, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. Per als investigadors es tracta d’un foc intencionat que aquest sospitós, de nacionalitat marroquina i amb antecedents, va provocar per motius encara no aclarits. En l’incendi van morir tres persones i una altra, una dona, va morir un mes després per la gravetat de les ferides patides.

Des del principi es va témer que es podia tractar d’un foc intencionat. Hi havia dos focus diferents i, a la planta inferior, una acumulació de mobles i pots de dissolvent van alimentar les flames. Però les evidències de la policia científica van trigar molt més a arribar. Les primeres declaracions dels veïns, a més, van apuntar en la direcció equivocada.

Una pista falsa

Al bloc sinistrat, situat al carrer de Sant Joaquim número 23, hi havia sis domicilis: un de tapiat, quatre d’ocupats i un sisè on els inquilins vivien legalment. La propietària de la finca, segons l’Ajuntament de Santa Coloma, havia arribat a un acord amb els ocupes a qui feia pagar un lloguer més baix. Les sospites sobre qui havia pogut causar aquest foc van recaure d’entrada sobre un d’aquests veïns, de nacionalitat espanyola, que havia sigut arrestat per la policia local per un delicte d’amenaces dies abans del foc. Tenia antecedents i havia protagonitzat diversos incidents en el passat. El dia de la seva detenció prèvia al sinistre va posar música flamenca a tot volum de matinada, va despertar mig carrer i la policia municipal va anar-hi i el va intentar convèncer que abaixés la música. Però la visita dels policies el va fer enfurir.

«¿Qui ha sigut el xivato? Que el mataré», el van sentir cridar. La policia local el va arrestar perquè va dir als funcionaris que també els mataria a ells. Va quedar en llibertat poques hores després. L’home detingut pels Mossos, després de més de cinc mesos d’investigació, no és aquest veí. És un altre, que ni tan sols vivia al mateix bloc.

La pista correcta

La pista que va posar els investigadors de la Regió Policial Metropolitana Nord de la policia catalana va provenir d’un incendi molt pròxim que es va declarar el 4 de maig passat de matinada, a la mateixa hora. Un desconegut va calar foc a un cotxet de nadó buit que era a l’escala comunitària del número 42 del passeig de Llorenç Serra.

Notícies relacionades

Unes càmeres de seguretat van captar un home caminant pel carrer que feia l’efecte d’haver sortit d’aquest segon bloc. Les gestions fetes pels Mossos van permetre identificar-lo i, després de comprovar a través del seu telèfon mòbil on era aquest dia a la mateixa hora, es va confirmar que es trobava a la zona. Fa pocs dies, amb una ordre judicial, els Mossos el van arrestar i van registrar el seu domicili. Durant el registre van trobar una samarreta molt similar a la de l’home de la gravació.

Després de passar a disposició judicial, ha sortit en llibertat perquè la fiscalia no ha sol·licitat que entrés en presó preventiva. Els Mossos creuen que es tracta de l’autor de l’incendi del carrer de Sant Joaquim, i li imputen quatre delictes d’homicidi i un delicte d’incendi. La investigació continua oberta.