Estiu inacabable

Barcelona registra l’octubre més càlid de la seva història

La temperatura mitjana del mes ha sigut de 20,7 graus, 3,6 graus més que la del període 1991-2020

  • Final de l’estiuet a Barcelona i Catalunya

  • L’última predicció de Mario Picazo sobre la tardor: «Alguns ni l’havien ensumat»

Barcelona registra l’octubre més càlid de la seva història

OBSERVATORI POMPEU FABRA / ALFONS PUERTAS

2
Es llegeix en minuts

Tot i que les temperatures han començat a baixar ja a Catalunya, aquest dilluns hem conegut que Barcelona ha registrat l’octubre més càlid des que hi ha registres, fa 108 anys.

Segons dades de l’Observatori Fabra, s’ha registrat una temperatura mitjana durant l’octubre de 20,7 graus (rècord absolut a Catalunya), 3,6 graus més que la mitjana del període comprès entre el 1991 i el 2020. La temperatura màxima absoluta es va detectar el dia 26, amb un registre de 28,8 graus. Els rècords anteriors van ser els 19,6 graus de mitjana l’octubre del 2014 i els 19,5 graus l’octubre del 2013.

Les dades de precipitació també revelen com d’anòmala és la situació meteorològica i climàtica de Catalunya: 11,3 mil·límetres per metre quadrat (el 13% del que és habitual).

L’estiu d’aquest any, amb una temperatura mitjana de 24,1 graus, ha superat en 0,3 graus el rècord màxim anterior –l’estiu del 2003– i és la primera vegada en els últims 82 anys que s’arriba a una anomalia trimestral tan elevada, segons dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a Catalunya. El mes d’agost es va situar com el segon mes més càlid de la sèrie històrica de l’Observatori Fabra (1914-2022).

Aquest augment de temperatures ha provocat que els que es poden considerar «valors estivals» es registrin més enllà de l’estiu (el juny/el juliol/l’agost), tant en mesos anteriors com posteriors, una calor que s’ha allargat tot el mes d’octubre.

Segons les previsions del Meteocat, les temperatures tornaran a baixar aquesta setmana a Catalunya, després que des del maig s’hagin comptabilitzat fins a 41 nits tropicals i tòrrides –mínimes superiors a 20 graus– a Barcelona.

Per fi comença a refrescar

Notícies relacionades

Segons el Servei Meteorològic de Catalunyam els pròxims dies la temperatura mínima serà entre lleugerament i moderadament més baixa, amb temperatures mínimes que aniran dels 6 als 10 graus a les zones del Pirineu i entre 8 i 16 graus a la resta de Catalunya. La temperatura màxima serà lleugerament més baixa i anirà dels 15 als 17 graus a la zona del Pirineu i dels 18 als 24 graus a la resta de Catalunya.

Tot i que no apareix un front de pluges extenses que alleugin la sequera que manté amb restriccions més de 300 pobles catalans, per a aquesta tarda s’esperen algunes precipitacions al vessant sud del Pirineu i Prepirineus occidentals, amb una cota de neu que se situarà als 2.800 metres. Per a dimarts podrien registrar-se alguns xàfecs a partir del migdia a Tarragona i al quadrant nord-est a la tarda, tot i que seran d’intensitat feble.