Aquest 4 de maig de matinada

La investigació de l’incendi amb tres morts a Santa Coloma apunta a la tensió entre els veïns

  • La policia local va arrestar diumenge passat, de matinada, un veí del bloc per amenaces, segons fonts del cos municipal

  • L’alcaldessa, Núria Parlon, ha declarat que fa pocs mesos a la finca incendiada hi va morir electrocutada una persona

La investigació de l’incendi amb tres morts a Santa Coloma apunta a la tensió entre els veïns
La investigació de l’incendi amb tres morts a Santa Coloma apunta a la tensió entre els veïns
La investigació de l’incendi amb tres morts a Santa Coloma apunta a la tensió entre els veïns

/

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Tres persones han mort aquest dimecres de matinada en el número 23 del carrer Sant Joaquim de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès). Tot i que encara no han sigut identificades, fonts consultades per EL PERIÓDICO confirmen que es tracta de tres homes adults d’entre vint i trenta anys.

Segons declaracions de l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, «la principal hipòtesi és que es tracti d’un incendi intencionat, però això ho ha de confirmar la investigació dels Mossos».

Quan han arribat al foc que s’ha declarat durant la nit a la finca de l’esmentat carrer, els Bombers han detectat que hi havia flames simultàniament en dos punts diferents del bloc: a la planta baixa –a la sala dels comptadors elèctrics– i a la segona planta. L’existència dels dos focus ha sigut el que ha fet creure els Bombers que estaven davant un sinistre intencionat.

Tant veïns com fonts pròximes a la investigació han confirmat que la majoria de pisos de la finca estaven ocupats i amb la llum punxada, i al bloc hi havia molts problemes de convivència, tot i que l’alcaldessa Núria Parlon ha explicat que el propietari havia regularitzat la majoria de finques amb lloguers. Així mateix, Parlon ha declarat també que fa pocs mesos a la finca incendiada «ja va morir electrocutada una persona a causa d’un accident».

«Us mataré»

Per la seva banda, la Policia Local de Santa Coloma va arrestar diumenge passat, de matinada, un veí del bloc per amenaces, segons fonts del mateix cos municipal.

Tenia la música a tot drap, els veïns d’aquest edifici i dels limítrofs van trucar per denunciar-lo i l’home es va enfrontar als agents i va acabar cridant-los «us mataré». La Policia Local remarca que les amenaces les va proferir contra els agents. Altres veïns consultats per aquest diari, no obstant, afirmen que també s’adreçava a alguns inquilins de l’edifici que ha cremat aquesta nit.

A més, fonts consultades per aquest diari afirmen que l’home detingut diumenge passat maltractava la seva filla, la seva dona i tenia antecedents penals en el seu historial.

Causes encara desconegudes

L’avís als Bombers s’ha produït a les 04.29 hores i s’hi han desplaçat 10 dotacions terrestres, segons informa el cos en un comunicat.

A l’arribar, els Bombers han localitzat les flames, les causes de les quals es desconeixen, que afectava la sala de comptadors de l’edifici, a la planta baixa, així com també la segona planta. Al replà del primer pis s’ha localitzat el cos sense vida d’una persona. Més amunt, al replà de la segona planta, s’ha localitzat la segona víctima mortal. La tercera persona sense vida era dins de la vivenda afectada.

A la part posterior d’aquest mateix pis, han trobat una dona amb cremades al cos, que ha sigut evacuada de la vivenda i transferida al personal sanitari de Bombers i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que l’ha traslladat en estat crític a l’Hospital de la Vall d’Hebron, segons les mateixes fonts.

Quan han arribat els Bombers han trobat dos focus del foc: a la planta baixa, on hi ha els comptadors i on hi havia molt de fum i molta temperatura, i el de la primera planta. Segons fonts d’aquest cos, estan investigant si el segon foc és conseqüència del primer o si tenen orígens diferents.

Evacuacions a l’Hospital

El SEM també ha atès quatre persones més; una d’elles, un home de 71 anys, donat d’alta al mateix lloc dels fets. Les altres dues, ferides lleus, han sigut evacuades a l’Hospital de l’Esperit Sant, de Santa Coloma. Es tractava d’un home de 31 anys i d’una dona de 30. El SEM, en total, ha desplaçat tres unitats de comandament, dos de Suport Vital Avançat, tres unitats bàsiques i una de Suport Logístic.

També s’hi han desplaçat cinc patrulles dels Mossos d’Esquadra, que s’han fet càrrec dels tràmits judicials i de la investigació de les causes de l’incendi, i efectius de la Policia Local.

Ventilació i revisió del bloc

L’incendi ha quedat totalment apagat a les 04.53 hores. A partir d’aquell moment, els Bombers de la Generalitat han començat a ventilar el bloc i a revisar l’edifici. S’ha descartat cap afectació estructural a causa del foc.

Notícies relacionades

En paral·lel, s’han activat les companyies de serveis perquè inspeccionin l’estat de les instal·lacions. Com a mesura preventiva, s’ha tallat el subministrament elèctric i de gas de tot l’edifici.

Reacció del conseller

Un dels primers a reaccionar ha sigut el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que ha publicat un tuit per mostrar el seu suport als familiars i amics de les persones mortes i explicar que està en contacte amb l’alcaldessa de Santa Coloma, Nuria Parlon.