Salut

L’epidèmia de grip es dispara a Catalunya i baixen els ingressats per covid

  • Els casos de grip conformen el 42% dels quadros vírics respiratoris, seguits del rinovirus, el sincitial i la covid (amb prou feines el 7% dels afectats)

  • Gairebé el 80% dels hospitalitzats per coronavirus tenen més de 60 anys

L’epidèmia de grip es dispara a Catalunya i baixen els ingressats per covid

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts

La grip continua creixent a Catalunya i ha arribat a un nivell epidèmic moderat la setmana del 12 al 18 de desembre. Mentrestant, baixa el nombre d’afectats per covid, infecció que, no obstant, encara manté 930 persones hospitalitzades –64 menys que la setmana anterior–, de les quals 51 són a l’uci (sis menys que fa set dies).

Segons les dades actualitzades de la incidència de les malalties respiratòries agudes (IRA) del Departament de Salut, la setmana del 12 al 18 de desembre s’han diagnosticat un total de 72.131 casos de l’IRA, amb una taxa de 932 afectats per cada 100.000 habitants.

Entre els virus respiratoris circulants, en aquest moment el més freqüent és el de la grip (42,7%); el segon és el rinovirus (14,1%); el tercer, el virus respiratori sincitial (9,9% de les mostres), i el quart, el SARS-CoV-2 (7%) de les mostres estudiades.

Les dades del Departament de Salut indiquen que la incidència de la grip continua augmentant, mentre que el virus respiratori sincitial s’incrementa lleugerament en un escenari de descens després del pic epidèmic i la covid es manté a la baixa, tot i que encara ha causat aquesta última setmana 21 defuncions.

Més grans de 60 anys

La variant òmicron representa gairebé el 100% de les mostres seqüenciades aquesta última setmana, amb predomini de la subvariant BQ.1, i ha disminuït el nombre de persones ingressades amb coronavirus en llits convencionals, que avui són 930, 64 menys que la setmana anterior.

El 78% d’aquestes hospitalitzacions són persones més grans de 60 anys, mentre que els ingressos a les ucis continuen fluctuant amb una lleugera tendència a la baixa: en aquests moments hi ha 51 persones a cures intensives, sis menys que fa una setmana.

La cobertura de la vacunació contra la covid continua augmentant i ha arribat aquesta última setmana al 75% en els més grans de 80 anys, i al 54% de totes les persones de 60 anys o més.

«Creixement important de la grip»

Segons les dades de Salut, la incidència de grip mostra «un creixement important», al passar de 228 casos per 100.000 habitants a 401, superant el nivell epidèmic basal i acostant-se al moderat.

L’augment de casos diagnosticats es registra en totes les edats i es manté la tendència observada des de fa setmanes de pic epidèmic precoç en relació amb altres temporades, amb més d’un mes d’antelació. «La grip està tenint una repercussió assistencial que podria començar a ser important», afirmen fonts de Salut.

Notícies relacionades

La cobertura de vacunació antigripal, que s’està fent paral·lelament a la de la covid, és d’un 70% en els més grans de 80 anys i un 51% de totes les persones de 60 anys o més.

Epidèmia de bronquiolitis

La taxa de bronquiolitis causada pel virus respiratori sincitial segueix elevada, però en descens (14 afectats per 100.000 habitants), i es manté encara per sobre del llindar epidèmic alt. En els menors d’un any, la incidència està encara molt alta (1.453 per 100.000 habitants), i en global, la taxa en menors de 4 anys és també elevada, de 317 afectats per 100.000 habitants.