Augment els últims set dies

Alerta per la barreja de bronquiolitis, covid i grip a les urgències de Catalunya

Amb la vista posada al pont del desembre, els epidemiòlegs adverteixen que les infeccions respiratòries agudes pugen un 14% en una setmana

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Totes les infeccions respiratòries estan augmentant a Catalunya, sobretot des de l’última setmana. La seva incidència ha pujat un 14% aquests dies. La grip ha doblat la seva incidència els últims set dies. El virus sincític respiratori (VSR), responsable de malalties com la bronquiolitis, està saturant les urgències i ucis pediàtriques. La covid-19 no és menys: la taxa ha pujat de 133 a 143 casos per cada 100.000 habitants i creix la pressió assistencial (en planta hospitalària i no a les ucis), amb 675 pacients ingressats (38 més que la setmana passada, segons l’últim balanç de la Conselleria de Salut corresponent a aquest dimarts).

Les urgències generals dels hospitals catalans ja estan notant aquesta saturació de pacients amb infeccions respiratòries i pacients crònics, que era habitual els anys prepandèmics. Ahir a l’Hospital del Mar hi va arribar a haver 208 pacients a les urgències, quan hi ha capacitat per a 96, i alguns eren als passadissos. Fonts del centre matisen que els dilluns hi sol haver un pic de visites.

A més, els epidemiòlegs creuen que la incidència del coronavirus és més elevada, ja que a Espanya només es registren els casos greus o de les persones de més de 65 anys. «La covid-19 està augmentant. Ens preocupa que comença a fer fred, vindran el pont del desembre i Nadal, i podem repetir la història d’altres anys», diu Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE). A més, alerta que, junt amb el coronavirus, estan pujant altres virus respiratoris. «Pot arribar un moment en què tinguem molta covid, molta grip i molt VSR. Podríem arribar a una situació preocupant», afegeix.

Per això Caylà insta a continuar utilitzant la mascareta al transport públic i a continuar avançant en la vacunació de la covid i de la grip. I creu que és un error pensar que la pandèmia ha acabat. «Ara mateix estem en un punt que podria ser similar al de l’any passat», valora. El 2021, a les portes del pont de la Constitució, els contagis de covid-19 es van disparar.

Infeccions respiratòries

Segons les dades actualitzades aquest dimarts pel Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SIVIC), corresponents a la setmana del 14 al 20 de novembre, la incidència del conjunt d’infeccions respiratòries agudes (IRA) augmenta de manera clara, un 14%, tot i que encara està en nivells epidèmics baixos.

Entre els virus circulants, el més freqüent continua sent el rinovirus (21,8% de les mostres del sistema sentinella), seguit del coronavirus (18,4%), la grip (que passa del 7,6% al 14,2%) i el VSR (el de la bronquiolitis), que representa l’11,8%.

En concret, la incidència estimada de la grip es duplica i passa de 51 a 109 casos per cada 100.000 habitants, augment que, segons el SIVIC, sembla «l’inici d’un pic epidèmic que, de confirmar-se la tendència, seria precoç en relació amb altres temporades», ja que començaria entre tres i quatre setmanes abans del que és habitual. Ha passat el mateix amb el VSR.

Notícies relacionades

Quant a la covid-19, la taxa creix de 133 a 143 casos per cada 100.000 habitants i actualment hi ha 675 ingressats, 38 més que la setmana passada. Les ucis, però, continuen estables, amb una vintena de pacients: els últims set dies han fluctuat de 21 a 24 crítics. Les morts per covid són 11 aquesta última setmana, en comparació amb les 30 de l’anterior.

La cobertura de la vacunació contra la covid continua augmentant, fins al 69% en les persones de més de 80 anys i fins al 43% si es tenen en compte totes les persones de 60 anys o més.