Nova legislació

Llei de famílies: ¿Quins beneficis atorga el carnet de família nombrosa?

  • Les llars amb tres fills o més poden accedir a descomptes estatals, autonòmics i municipals que la nova norma no canvia, malgrat que s’ampliï el títol a més supòsits

Llei de famílies: ¿Quins beneficis atorga el carnet de família nombrosa?

agencia

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Les famílies nombroses han posat el crit al cel per la supressió del títol de família nombrosa que preveu la nova llei de famílies, que va ser aprovada la setmana passada pel Govern en primera lectura. La norma, segons critiquen, «esborra de cop» una denominació que acumula 80 anys d’història i crea el títol de «famílies necessitades d’un suport especial a la criança», al qual s’engloben les nombroses, però, també, les monoparentals amb dos fills i altres llars amb necessitats especials.

Tanmateix, els beneficis estatals, autonòmics i municipals a què poden accedir les famílies nombroses mitjançant la possessió d’un carnet o títol que expedeixen les comunitats no canvien amb la modificació terminològica que conté la nova llei, segons fonts de Drets Socials, el ministeri proponent de la norma.

De fet, el text de l’avantprojecte assenyala que les administracions «establiran les mesures necessàries per garantir els drets de les famílies nombroses i altres unitats familiars equiparades, a fi que puguin afrontar els costos i dificultats associats a l’atenció, cura i educació d’un número superior de fills [...] de manera que els seus membres no quedin en situació de desavantatge per a l’accés als béns econòmics, culturals i socials».

Els avantatges

Aquests avantatges estan recollits a la llei estatal de protecció a les famílies nombroses, que data del 2003, i a desenes de normes autonòmiques i municipals. La legislació patrocinada pel Govern de coalició, que encara tardarà uns mesos a entrar en vigor, ja que ha de passar pels òrgans consultius, tornar a l’Executiu i d’allà ha de passar a les Corts, necessita que l’antiga llei de famílies nombroses es passi a denominar«llei de protecció a les famílies amb més necessitats de suport a la criança», però poc més modifica d’aquest text, per la qual cosa, si no s’hi introdueixen canvis, continuarien vigents els beneficis socials a què dona dret.

Entre aquests destaquen deduccions fiscals amb quanties d’almenys 1.200 euros anuals per deduir en l’IRPF o 100 euros al mes per a les famílies amb tres fills, a les quals se sumen les ajudes que ofereixen les comunitats autònomes. Així mateix, la Seguretat Social ofereix un 45% de descompte en les quotes destinades a la contractació d’un cuidador, si els dos progenitors treballen fora de casa. A més, poden accedir a una reducció del cost del 25% en el consum d’electricitat, que arriba al 40% per als «consumidors amb vulnerabilitat severa» a causa dels baixos ingressos.

Beques i transports

Pel que fa a l’educació, les famílies nombroses poden accedir a un descompte del 50% o a l’exempció total en les taxes o matrícules; a més, tenen preferència en les beques o en l’admissió d’alumnes a centres públics.

Notícies relacionades

També gaudeixen d’avantatges als transports, amb descomptes d’entre el 20% i el 50% als tiquets de Renfe o autobusos o d’entre un 5% i un 10% als bitllets d’avió.

Així mateix, poden expedir o renovar el DNI o el passaport dels seus membres de manera gratuïta i tenen descomptes als museus i centres culturals. Finalment, a més dels avantatges que ofereixen les administracions autonòmiques i locals, innombrables empreses privades ofereixen per iniciativa pròpia promocions a aquest tipus de llars.