Consell de Ministres

El Govern aprova la llei de famílies, que crea permisos laborals i prohibeix el ‘pin parental’

  • La norma estén el xec nadó de 100 euros a més llars i reconeix com a nombroses les famílies monoparentals amb dos fills

El Govern aprova la llei de famílies, que crea permisos laborals i prohibeix el ‘pin parental’

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Després de mesos de tensions, acusacions creuades i retards, el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la llei de famílies, que incorpora ajudes i permisos per facilitar la conciliació i reconeix la diversitat familiar. La norma, impulsada per Unides Podem, reconeix com a nombroses les famílies monoparentals amb dos fills, crea dues baixes laborals retribuïdes de nou dies i una de vuit setmanes sense sou i, com a sorpresa d’última hora, prohibeix el ‘pin parental’, l’instrument impulsat per Vox perquè les famílies hagin d’autoritzar els continguts extracurriculars que reben els seus fills, tot i que el projecte circumscriu la limitació a les activitats de sensibilització en «diversitat familiar».

Segons la ministra proponent, Ione Belarra, es tracta d’«una de les lleis més importants d’aquest curs polític» perquè «reverteix carències històriques» que es tradueixen en el fet que cada any s’inverteixen 12.000 milions d’euros menys que la mitjana de la UE en les famílies. Tanmateix, la norma ha arribat tan tard al Consell de Ministres en primera volta que corre el perill de no poder entrar en vigor aquesta legislatura. I, en la negociació, s’han quedat fora algunes de les mesures que pretenia introduir Podem, com l’ampliació dels permisos de paternitat i maternitat. Tot i així, conté preceptes nous i que traslladen directives europees.

El xec nadó

Els pressupostos del 2023 contemplen ja l’extensió de la renda de 100 euros al mes que fins ara rebien les mares treballadores a un major nombre de famílies amb fills de fins a tres anys. Segons els càlculs de Drets Socials, l’ampliació beneficiarà entre 200.000 i 250.000 llars, ja que també podran rebre l’anomenat xec nadó les mares que cobrin l’atur i les que hagin cotitzat 30 dies a partir del part. Així mateix, rebran el 100% de la prestació les dones que tinguin una feina a temps parcial o temporal. I la mesura s’inclou en la llei de manera que, quan entri en vigor, no s’hagi de negociar en cada pressupost. La idea inicial de Podem és que l’ajuda fos universal però s’ha arribat «gairebé a l’objectiu del 100%», segons Belarra.

Famílies nombroses i monoparentals

La llei crea la denominació «famílies amb més necessitats de suport a la criança», que engloba les considerades fins ara com «famílies nombroses» i les següents: les monoparentals amb dos fills; les famílies amb dos fills on un membre tingui discapacitat; les famílies amb dos fills encapçalades per una víctima de violència de gènere o per un cònjuge que hagi obtingut la guàrdia i custòdia exclusiva sense dret a pensió d’aliments i les famílies amb dos fills en les quals un progenitor estigui en tractament hospitalari durant un any o hagi ingressat a la presó. Totes elles gaudiran dels beneficis socials que ara tenen les famílies nombroses.

Tanmateix, quedaran fora de la protecció el 70% de les famílies monoparentals (el 80% formades per dones) al no contemplar els progenitors sols amb un fill únic, segons han denunciat les associacions d’afectades.

Els permisos

Per facilitar la conciliació, la norma crea tres permisos laborals: un de cinc dies a l’any, retribuïts, per atendre un familiar fins a 2n grau o convivent, que es podrà utilitzar en cas d’accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs; i un altre de quatre dies retribuïts a l’any, que es podrà disfrutar per hores, per a causes de força major que requereixin atenció immediata. Aquesta baixa es podrà utilitzar, per exemple, per acompanyar un familiar al metge o cuidar-lo a casa. A més, la llei contempla un permís parental de vuit setmanes, sense sou, que podran disfrutar-se de forma contínua o discontínua, fins que el menor compleixi vuit anys.

Permís per càncer

La norma estén el subsidi per naixement i cura no contributiva a adoptants i famílies d’acollida, s’ampliarà la pensió d’orfandat un any, fins als 26 anys, i el permís per cura de menor amb càncer o malaltia greu fins als 26 anys, en cas de discapacitat.

Reconeixement de la diversitat

La llei genera un nou marc de reconeixement per a les famílies LGTBI, amb algun membre amb discapacitat, famílies múltiples, reconstituïdes, adoptives o acollidores. Les famílies múltiples, és a dir, aquelles que tenen diversos fills alhora, seran considerades com un col·lectiu d’especial protecció i els fills de parelles no casades podran ser inscrits en el registre pel progenitor no gestant. A més, equipara els drets entre els matrimonis i les parelles de fet. Aquestes últimes tindran accés als permisos de 15 dies pel registre de la unió.

Pin parental

La norma prohibeix que els pares o tutors impedeixin que els seus fills rebin en els centres educatius continguts sobre diversitat familiar a través de l’anomenat ‘pin parental’. La llei se circumscriu, això sí, a la formació en diversos tipus de parelles o famílies i no diu res sobre l’educació sexual o LGTBI, continguts per als quals Vox també reclama l’autorització parental.

Pagament d’aliments

Finalment, la llei millora el Fons de Garantia del Pagament d’Aliments, a l’agilitar els tràmits. A més, podran beneficiar-se de l’ajuda els fills de les parelles de fet, majors d’edat amb discapacitat o en situació de dependència.

Notícies relacionades