L’educació a Catalunya

Illa demana el cessament de Cambray després dels mals resultats escolars i Aragonès ho rebutja

  • El president atribueix a la pandèmia el descens del nivell acadèmic, alhora que el líder de l’oposició apressa a remuntar les competències de l’alumnat català

Illa demana el cessament de Cambray després dels mals resultats escolars i Aragonès ho rebutja

Oscar del Pozo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder del PSC i cap de l’oposició a Catalunya, Salvador Illa, ha demanat aquest dimecres el cessament del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, després dels mals resultats dels alumnes de sisè de primària i quart de l’ESO en les proves de competències bàsiques. Així ho ha reclamat durant la sessió de control al Parlament al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha rebutjat la sortida del conseller.

Illa ha remarcat que és «urgent» i «important» remuntar el nivell en matemàtiques dels alumnes, alhora que ha recordat a ERC que fa «cinc anys» que governen la conselleria: «Massa queixes i massa poca feina», ha dit. «Anem costa avall i sense frens», ha assenyalat Illa.

I Aragonès li ha replicat que el Govern ha impulsat «un pla de reforç» en català, anglès i matemàtiques, tres àrees a les quals hi ha «més marge de millora», així com per contractar «més docents que mai». El president ha insistit a atribuir a la pandèmia el descens del nivell acadèmic: «Ignorar que la pandèmia ha provocat efectes en la qualitat educativa seria viure en un altre món», ha justificat després d’atribuir «bona part» dels resultats a l’impacte de la covid-19, que va interrompre durant pràcticament un curs escolar l’educació presencial.

Una explicació que no ha compartit Illa, que desvincula la pandèmia de la gestió de Cambray: «¿Què té a veure amb la pandèmia aprovar currículums quan ha començat el curs? ¿Què té a veure amb la pandèmia que avançar el calendari escolar hagi impedit una planificació correcta del curs? ¿Què té a veure amb la pandèmia que al gener hi hagi una modificació de plantilla i d’horaris? Posi’s a governar i si convé actuï i cessi el conseller», ha conclòs el cap de l’oposició.

Notícies relacionades

D’altra banda, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha traslladat al president la seva preocupació per la situació «alarmant» de la llengua catalana, especialment entre els més joves, i ha reclamat la compareixença a la càmbra catalana de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

Aragonès ha recollit el guant d’Albiach i ha traslladat que Garriga «no tindrà problema» a comparèixer al Parlament per explicar les mesures per millorar la situació del català.