Investigació en marxa

Els Mossos investiguen el cas d’una dona de Valls desapareguda fa 132 dies

  • La família de Mónica de la Llana García, de la qual es va perdre el rastre a la Morera de Montsant, sap que no es tracta d’una marxa voluntària

Els Mossos investiguen el cas d’una dona de Valls desapareguda fa 132 dies
5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El rastre de Mónica de la Llana García (Irun, 1977), una veïna de Valls i mare d’un fill de 22 anys, es perd el 21 de juliol d’aquest estiu. Fa 132 dies que està en parador desconegut i la seva família sap que no es tracta d’una desaparició voluntària. L’última persona que la va veure amb vida va ser un nòvio informal de la Morera de Montsant (Priorat) que ha declarat als Mossos d’Esquadra que la va deixar cap a les dues de la tarda en una parada d’autobús d’un poble pròxim, Cornudella de Montsant, perquè la Mónica volia anar a Reus. 

La Mónica havia quedat en aquesta ciutat per dinar amb una amiga, que assegura que no es va arribar a reunir amb ella. Segons la María Jesús, la germana gran de la Mónica, la policia catalana va mostrar una fotografia de la dona al conductor de l’autobús que suposadament va agafar per anar Reus, però ell va respondre que no recordava haver-la vist. La María Jesús està convençuda que algú ha fet mal a la seva germana petita. 

Mare de 45 anys

La Mónica és la més petita de tres fills d’una família que es va instal·lar a Valls a dues velocitats diferents. Primer, hi van arribar la Mónica, embarassada, i la seva mare. Després, quan el seu pare, agent de la Guàrdia Civil destinat a Irun, es va prejubilar, hi va arribar la resta de la família. La María Jesús descriu la Mónica com una dona independent. De salut delicada, feines inestables de cambrera i entusiasta de les festes alternatives de música electrònica, la Mónica es podia absentar durant períodes curts, de com a màxim quatre o cinc dies. Per això, d’entrada, la María Jesús no va voler donar-hi importància la primera vegada que la seva mare li va dir que no sabia res d’ella.

Però la Mónica és, alhora, tot el contrari, remarca la María Jesús: «Molt dependent dels amics i de la família, una persona que necessita el contacte i que no sap estar sola». Per la María Jesús és impossible que la seva germana hagi volgut tallar amb tots els seus llaços afectius alhora.

Transcorreguts uns dies, durant els quals la mare va fer veure a la María Jesús que la Mónica ni tan sols s’havia interessat pel seu estat de salut sabent que havia d’afrontar una intervenció mèdica, es va començar a preocupar. Va activar al WhatsApp l’opció que permet visualitzar quan s’ha connectat per última vegada un contacte. «Em vaig quedar molt preocupada, perquè la Mónica, que és de les que està tot el dia connectada, no ho havia fet des del 21 de juliol i ja estàvem a principis d’agost». Les últimes entrades a Facebook i a Instagram de la Mónica, sota el nom de ‘Moni basca’, eren del 18 de juliol i del 14 de juliol, respectivament. «I la Mónica era molt activa a les xarxes socials».

El telèfon

La Mónica estava allotjada a la casa del seu nòvio informal de la Morera de Montsant des de feia alguns dies. Abans del 21 de juliol, va xerrar per WhatsApp tant amb una amiga de Reus –amb qui s’havia citat per dinar aquell dijous, dia 21– com amb un altre amic –a la casa del qual planejava acudir per agafar una mica de roba–. Als àudios que va enviar a la seva amiga, i a les captures de pantalla de la conversa de WhatsApp que totes dues van mantenir, la Mónica diu repetidament que es veuran dijous i que dinaran juntes. Però la Mónica ni es va presentar a dinar a casa de l’amiga ni tampoc va recollir la roba a casa de l’amic, segons han declarat tots dos. La Mónica, a més, que exercia de cambrera intermitentment, sense un contracte fix a cap bar, havia acceptat una feina per a aquell cap de setmana. La Mónica també estava immersa en un procés de tramitació per aconseguir el reconeixement d’una invalidesa parcial pels problemes de salut que arrossegava.

Notícies relacionades

La María Jesús accepta amb resignació que els investigadors dels Mossos que estan mirant de trobar la seva germana es mostrin tan «hermètics». El poc que sap de la marxa de les indagacions és que els policies no han observat cap rastre de vida de la seva germana des de la seva desaparició: ni ha utilitzat les seves targetes bancàries ni ha comprat tampoc els medicaments que necessita per a l’asma i els problemes de cor que pateix. Els investigadors també li han explicat que, segons els repetidors de telefonia, l’última ubicació del mòbil de la Mónica és a la Morera de Montsant. Els repetidors també indiquen que l’última trucada que va fer la Mónica va ser a les 7.50 del 21 de juliol. I va ser per aquesta zona i per parlar durant tres minuts amb el seu nòvio. «No entenc per què va trucar al seu nòvio a aquella hora si en teoria estava amb ell», insisteix estranyada la María Jesús. «La seva amiga li va estar trucant durant el dijous 21 de juliol i diu que el telèfon va donar senyal fins a la nit».

El 13 de setembre va ser l’aniversari de la Mónica (45 anys) i també el del seu fill –han nascut el mateix dia–, que s’ha criat sobretot amb els avis. La María Jesús sap que la Mónica no guardaria silenci davant una data així. La família ha contractat un advocat que està pendent que el jutjat de Valls l’accepti com a acusació particular. Els Mossos d’Esquadra, consultats per aquest diari, confirmen que estan investigant la desaparició, però afirmen que revelar qualsevol detall dificultarà la seva resolució. SOS Desaparecidos va fer públic el cas de la Mónica fa poques setmanes a petició de la família, que sí que creu que qualsevol dada aportada per ciutadans que encara no s’han posat en contacte amb ells pot resultar decisiva per saber què ha passat amb Mónica de la Llana García.

Temes:

Successos