SUCCÉS AL BAIX LLOBREGAT

¿Qui s'ha emportat Janet Jumillas?

Un mes després de la inexplicable desaparició de la veïna de Viladecans, els Mossos investiguen el cas com un crim

La dona, de 39 anys, és una mare soltera pluriocupada amb dos fills, que cuidava els seus pares i un germà

fcasals47743354 sociedad concentraci n en viladecans por la desapararecida j190413130714

fcasals47743354 sociedad concentraci n en viladecans por la desapararecida j190413130714

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Trenta dies després, els Mossos d’Esquadra tracten la desaparició de Janet Jumillas, la dona de 39 anys que va ‘desaparèixer’ a Cornellà el 13 de març, com un crim. El cas el porta la Unitat Central de Persones Desaparegudes, els investigadors del qual només s’activen quan existeixen sospites que apunten a una desaparició d’origen criminal. Tot i que no hi ha pistes clares sobre qui ha obert el forat a terra que s’ha empassat la Janet, la policia catalana té clar que no hi ha cap motiu per creure que aquesta mare soltera hagi abandonat voluntàriament els seus dos fills.

La família Jumillas va arribar a Viladecans procedent del municipi Torreperogil, ubicat a prop de Jaén, fa més de 50 anys. El matrimoni va tenir cinc fills. La germana gran, laMaría, va morir fa gairebé un any i això va dipositar sobre la més petita, laJanet, la tasca de cuidar-se dels pares, tots dos d’edat avançada. La seva mare, malalta de diabetis, té a més un alt grau de dependència.

El barri de Sales

La dona que busquen els Mossos residia amb els seus dos fills al domicili patern del barri de Sales de Viladecans, un veïnat de cases baixes que va rebre la migració andalusa de la dècada dels 50, 60 i 70 i la primera remesa de població marroquina que es va mudar a Catalunya a començaments dels 80. Hi ha nens escolaritzats en el municipi d’origen magribí que ja són de tercera generació. Una de les famílies que va desembarcar a Viladecans amb maletes andaluses va ser la dels Jumillas, el cognom de la qual ningú desconeix a Sals.

La Janet es passava els matins recorrent a dalt i a baix el carrer de Catalunya amb els seus dos fills, portant-los a l’escola i portant-los de tornada. Parades al forn de pa, a la carnisseria o al quiosc de l’Adela, on consentia que es gastessin “un euro en llaminadures”. Janet, segons els veïns, treballava “del que fes falta”: de cangur de la filla de la Luisanetejant cases o fent massatges a domicili per alleujar contractures dels veïns. Però la seva jornada incloïa, a més, donar un cop de mà a un dels seus germans, que residia al replà del mateix bloc.

Dos fills de dues relacions

Els dos fills de la Janet són fruit de dues relacions diferents i ja finalitzades. És a dir, en l’actualitat era una mare soltera i pluriocupada a càrrec de dos fills, dels seus pares ja grans i, amb intermitències, d’un germà. Deixar la família Jumillas sense la Janet és deixar-la sense la seva columna vertebral. En part per aquesta raó els Mossos han investigat a fons el seu entorn més pròxim a la recerca d’enemics. Els pares dels dos petits, i l’última parella sentimental de Janet –amb qui va tornar fa un parell d’anys a Viladecans després d’un temps residint a Jaén– també han sigut objecte d’interès policial.

La dona va desaparèixer el 13 de març a Cornellà. Havia acudit a aquest municipi per fer un tràmit en una oficina d’Hisenda. Per Whatsapp, va enviar un àudio al seu nebot Fernando remarcant-li que en una mitja hora seria de tornada a Viladecans per esmorzar. No es va presentar. Tampoc va tornar a casa quan va arribar l’hora de portar al metge a la seva filla petita, que aquell dia estava malalta i no havia pogut anar a l’escola. El cotxe, tal com havia indicat al seu nebot, va aparèixer dies més tard aparcat a prop de l’oficina d’Hisenda de Cornellà, sense rastres de violència.

Cap pista

Notícies relacionades

Els primers que es van posar a buscar la Janet van ser els Mossos de la regió policial metropolitana sud, que aviat es van adonar que havien de deixar el cas en mans de la Unitat Central de Persones Desaparegudes perquè no hi havia cap pista per seguir. Ni el telèfon mòbil de la Janet –apagat poc després d’enviar aquell missatge d’àudio– ni les càmeres de seguretat adjacents a l’oficina tributària havien captat cap pista. 

Els serveis socials de l’Ajuntament de Viladecans van intervenir perquè les dues criatures anessin a viure amb un dels germans. La seva família es reuneix cada dimecres a la plaça del consistori a les 20.00 hores per cridar –literalment– que qui hagi agafat a la seva germana la deixi anar perquè la troben molt a faltar. “¡Si us plau, Janet, apareix ja!”.

Temes:

Desapareguts