Tractament

Un estudi publicat a ‘Nature’ revela que la teràpia contra el càncer és més eficaç a trenc d’alba

  • La investigació se centra en unes cèl·lules del sistema immunològic que segueixen un ritme circadiari i que són especialment actives en les primeres hores del matí

Un estudi publicat a ‘Nature’ revela que la teràpia contra el càncer és més eficaç a trenc d’alba

E. P.

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La lluita contra els tumors cancerígens, tant mitjançant teràpies com amb el sistema immunològic del cos humà, és més eficaç a trenc d’alba, és a dir, en la fase final de descans del pacient, segons indica un estudi científic presentat avui per la Universitat de Ginebra i publicat a la revista ‘Nature’, informa Efe.

La investigació, en col·laboració amb la Universitat Ludwig-Maximilians de Munic (Alemanya), remarca que l’eficàcia dels tractaments contra el càncer pot variar d’acord amb l’hora del dia en què s’administren, cosa que obre «sorprenents possibilitats».

La clau del descobriment és a les cèl·lules dendrítiques, que actuen com a primeres ‘sentinelles’ en el sistema immunològic, i que com molts altres processos fisiològics al cos humà segueixen un ritme circadiari (d’unes 24 hores) que les fa especialment actives en les primeres hores del matí.

«A l’estudiar la migració d’aquestes cèl·lules dendrítiques en el sistema limfàtic, descobrim que l’activació immune oscil·la al llarg del dia, amb el seu pic al final del període de descans», destaca el professor de Patologia i Immunologia de la Universitat de Ginebra i coordinador de l’estudi, Christoph Scheiermann.

Al començament de la investigació, els científics van injectar cèl·lules canceroses amb melanoma a ratolins en sis moments diferents del dia i van analitzar els seus efectes després de dues setmanes, i van descobrir que els tumors implantats a la tarda havien crescut menys.

Els ratolins tenen un rellotge biològic invers a l’humà, per la qual cosa la tarda és l’hora en la qual solen començar la seva «jornada», l’equivalent a les primeres hores del matí per als éssers humans.

Similars resultats es van obtenir a l’administrar als rosegadors tractaments d’immunoteràpia en diferents hores del dia, i es va aconseguir una altra vegada millor resposta als tumors si els ratolins havien sigut sotmesos a teràpia després del seu descans.

Notícies relacionades

Després d’aquests experiments, els científics van examinar dades de pacients humans tractats per melanomes, observant millors respostes de les cèl·lules del sistema immunològic quan les teràpies havien sigut administrades a primeres hores del matí.

«Els resultats són molt encoratjadors, tot i que es tracta només d’estudis retrospectius amb un petit grup de deu persones», conclou Scheiermann.

Temes:

Càncer +Salut