Entrevista

Cristina Ferrando: «És ridícul i no té fonament dir que la justícia és masclista»

  • La jutge degana de Barcelona afirma que l’accés de la dona a la carrera judicial és «un procés en marxa i imparable»

  • Multimèdia: Multimèdia | La lluita de les jutges contra el sostre de vidre en la justícia espanyola

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Hi ha un sostre de vidre per a les dones en la justícia?

Ha existit com en altres sectors de la societat, però crec que estem en un panorama que evoluciona. Hi ha una gran quantitat de dones en la carrera judicial. Des de l’any 2012, quan la meitat de jutges era dones i van superar els homes, aquest percentatge ha anat ‘in crescendo’. És veritat que encara hi ha poques dones a les audiències provincials i al Tribunal Suprem, però aquestes xifres augmenten cada any. No és un canvi que es produeixi d’un dia per l’altre, però és un procés en marxa i imparable.

¿És masclista la justícia?

No. Acabar com fa la senyora Irene Montero [ministra d’Igualtat] que la justícia espanyola és masclista perquè estem aplicant un principi del Dret Penal que és la de la retroactivitat de la llei penal més favorable és ridícul i no té fonament. La justícia a Espanya està integrada per una majoria de dones i per uns jutges preparats tècnicament i jurídicament. Formem part d’una societat i som sensibles als problemes que li preocupen.

¿Creu que aquest suposat masclisme ha influït en l’aplicació de la llei del només sí és sí?

En absolut. Els jutges revisem sentències perquè és un mandat constitucional i és el principi de retroactivitat de la llei penal més favorable. Els jutges que hi són, que revisen sentències en arranjament a la nova llei, són els mateixos que han dictat penes que ara revisen. A cap jutge li agrada revisar la seva pròpia sentència perquè és un treball que ja ha fet i va imposar una pena en arranjament a la llei llavors en vigor. La revisió de les sentències es fa amb criteris jurídics i consolidats. Si en algun cas es rebaixa la pena, això no obeeix a cap masclisme en la justícia, sinó a deficiències tècniques de la llei del només sí és sí. Amb cada reforma del Codi Penal s’inicia un procés de revisió i, per tant, no és res de nou. Però, normalment s’incorporen disposicions transitòries i mecanismes perquè aquesta llei es pugui aplicar en supòsits anteriors, oferint els criteris. En aquesta nova llei, no hi ha aquest mecanisme.  

Notícies relacionades

¿Els jutges reben una adequada formació en perspectiva de gènere?

Els jutges a Espanya tenen una formació molt completa, tant en perspectiva de gènere com en altres matèries. La societat és cada vegada més complexa i hem d’afrontar problemes més complexos. En matèria de gènere, tant en l’oposició com a l’Escola Judicial es dona aquesta formació. A més, existeixen cursos obligatoris en aquesta matèria per a jutges especialitzats i cursets que s’ofereixen per a tota la carrera judicial.