Suport a la tercera edat

La Diputació de Barcelona destina 39 milions a millorar l’autonomia de la gent gran

L’ens invertirà 15,5 milions d’euros per digitalitzar el servei de teleassistència

Entre els projectes destaca ‘Tot en un sensor’, que monitoritza temperatura, situacions de risc i canvis de comportament

undefined31365130 barcelona 06 10 2015 angel iniesta anciano que quiere poner 190408193855

undefined31365130 barcelona 06 10 2015 angel iniesta anciano que quiere poner 190408193855

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Diputació de Barcelona destinarà l’any vinent 39,4 milions d’euros en mesures per millorar l’autonomia i la qualitat de vida de les persones grans que volen continuar vivint a casa seva. Es tracta d’un pla que engloba diferents mesures com la digitalització del servei local de teleassistència, la millora de l’accessibilitat a les llars o el suport a les persones cuidadores no professionals.

En la presentació del paquet de mesures, la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, ha destacat que l’objectiu de la Diputació és garantir el desenvolupament personal de la gent gran en el seu entorn familiar i de proximitat. «Hem de repensar les cures i la manera de fer-les. Tots cuidarem o serem cuidats en algun moment de la nostra vida i, per tant, hem de situar-les al centre de l’estratègia vital», ha emfatitzat Moret.

Una de les principals línies de suport és la digitalització del servei local de teleassistència i la incorporació de tecnologies de cures al 60% de les llars, amb un finançament de més de 15,5 milions d’euros el 2023 i un global de mandat de 57,6 milions. «S’hi incorporaran elements que ens permetran ser proactius i prevenir situacions de risc de persones que estan soles o amb dificultats per ser autònomes», ha remarcat Moret.

Projecte ‘Tot en un sensor’

En l’àmbit de la digitalització, destaca el nou sistema de monitoratge ‘Tot en un sensor’, un projecte pioner que s’està provant en persones grans de Badia del Vallès, Sabadell i Ripollet. Es tracta d’un dispositiu que, sense gravar so ni vídeo, monitoritza indicadors de temperatura, humitat o presència, entre d’altres, i permet detectar canvis de comportament i possibles situacions de risc, possibilitant la intervenció ràpida en cas de necessitat.

Una altra de les línies de suport és el programa d’arranjament de vivendes, amb obres de millora a lavabos, cuines o estances de la llar per garantir l’accessibilitat i qualitat de vida als domicilis de la gent gran. Des del 2019 s’han fet 1.500 arranjaments en llars de 3.000 persones de 267 municipis, i a finals de 2023 se n’hauran fet 3.000.

Notícies relacionades

Així mateix, també s’està impulsant el programa Nexes, la finalitat del qual és detectar persones grans que es troben en situació de soledat no desitjada per facilitar-los suport per revertir aquesta situació i millorar el seu benestar, fomentant la seva participació en activitats regulars d’oci al seu municipi amb el suport d’agents socials locals. Durant el 2021 es va portar a terme una prova pilot d’aquest programa en cinc municipis de la província, i el 2023 s’ampliarà a 23 ens locals.

Aquestes actuacions s’emmarquen el projecte transformador ‘Cap a un nou sistema públic de cures a la comunitat’ que inclou el suport als municipis per proveir recursos i serveis de cures i de suport a les cures, la sensibilització en el valor de la cura i la corresponsabilitat, i l’impuls del coneixement i la innovació social al món local.