Operació Opson XI

Fins a 65 detinguts en una operació contra el frau alimentari

Entre les estafes hi ha el comerç de taronges contaminades per un plaguicida a Alacant i la venda de safrà que en realitat era gardènia modificada molecularment a Màlaga

Fins a 65 detinguts en una operació contra el frau alimentari
3
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil ha finalitzat l’operació Opson XI, realitzada en coordinació amb la Interpol i l’Europol, amb 65 persones detingudes i investigades en un total de 14 operatius contra el frau alimentari i de begudes alcohòliques. En concret, la Guàrdia Civil ha dut a terme 2.530 controls i inspeccions en centres de distribució, magatzems, superfícies comercials, mitjans de transport, contenidors i dipòsits fiscals, ports i aeroports de tot el territori nacional.

Així, ha desenvolupat 14 operacions que s’han saldat amb un total de 65 persones detingudes o investigades per presumptes delictes contra la salut pública, falsedat documental, contra els consumidors i estafa, entre d’altres. A més, a nivell administratiu s’han efectuat 1.314 denúncies per diverses infraccions, segons ha informat la Guàrdia Civil en un comunicat.

La primera fase de l’operació va tenir lloc entre desembre del 2021 i maig del 2022, quan les diferents unitats de la Guàrdia Civil van intensificar la vigilància i actuacions sobre el frau agroalimentari, en el qual van destacar l’elaboració i distribució de productes falsificats o de baixa qualitat. En les infraccions penals es van detectar diversos modus operandi, com la falsificació de documents per a la importació de productes deficients, l’incompliment dels requisits legals existents a Espanya i la falsificació d’efectes timbrats o precintes dels propis envasos.

En aquest context, a Alacant, el Seprona de la Guardia Civil, a través de la xarxa d’alerta SCIRI de l’Agència Espanyola de Seguretat i Nutrició (AESAN), va desarticular una xarxa internacional dedicada al comerç de taronges procedents d’Egipte contaminades amb clorpirifòs, un plaguicida prohibit a la UE des del 2020. D’aquesta manera, es van intervenir un total de 20 tones de taronges i 13 persones van ser investigades.

A Sevilla, la Unitat Orgànica de Policia Judicial i l’equip ROCA van desmantellar una xarxa dedicada a introduir grans partides d’oli a granel al mercat que presentaven un greu risc per a la salut pública. Aquest operatiu va concloure amb cinc persones investigades, la confiscació de 24.400 litres d’oli embotellat i 30.300 litres d’oli a granel localitzat en dipòsits. Així mateix, les anàlisis van indicar que l’oli no era apte per al consum ja que no disposava de traçabilitat i era resultat de barreja de diversos olis.

D’altra banda, la Unitat Central Operativa del Medi Ambient i el Seprona de Màlaga va desarticular un grup criminal dedicat a la comercialització de suposat safrà que en realitat era gardènia modificada molecularment i importada des de la Xina. L’operació va culminar amb la detenció de cinc persones i la investigació de sis més, a part de tres empreses, pels delictes contra la salut pública, contra el mercat i els consumidors, estafa i pertinença a grup criminal, i es van intervenir més de 10.000 quilos de safrà adulterat, valorat en més de 750.000 euros.

D’altra banda, a Santander, el Seprona va portar a terme una investigació d’un grup delictiu dedicat a la falsificació de documents d’identificació i transport de cavalls d’origen càntabre per incorporar-los en la cadena alimentària humana sense els requisits legals oportuns, així com la seva posterior comercialització a França. En total es va detenir sis persones, se n’estan investigant 10 i es van intervenir 30 cavalls i 10 vaques.

Per a aquesta onzena edició de l’operació Opson, la Guàrdia Civil ha col·laborat amb diferents entitats i organismes de l’àmbit públic i privat tant a nivell nacional com autonòmic, en la qual destaca la Direcció General de la Indústria Alimentaria (DGIA) del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) i de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició (AESAN) del Ministeri de Consum.

Notícies relacionades

A més, les accions s’ha realitzat en coordinació amb les autoritats nacionals dels països europeus i amb el suport de l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea (DGSANTE), la Direcció General d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea (DGAGRI) i l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO), així com les autoritats nacionals de reglamentació alimentària i socis del sector privat. Per la seva banda, la Interpol ha sigut responsable de la coordinació d’Opson XI fora de l’àmbit de la Unió Europea.

En total, en els 26 països participants s’han realitzat aproximadament 74.000 controls, 137 persones han sigut denunciades a les autoritats judicials, s’han emès 80 ordres de detenció i s’han denunciat 2.078 infraccions administratives. A més, s’han detectat i desarticulat vuit xarxes criminals amb un total de 26.800 tones d’aliments i 15 milions de litres de begudes alcohòliques confiscats.