Frau alimentari: falten controls i sobren buits legals

Els experts coincideixen que s'ha d'acabar amb les llacunes de la legislació alimentària i intensificar les inspeccions

fcasals40977851 barcelona 17 11 2017 pulpo en un parada del mercat de la aba180303133927

fcasals40977851 barcelona 17 11 2017 pulpo en un parada del mercat de la aba180303133927 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

¿Què està fallant perquè tan sovint se’ns doni gat per llebre? Falten controls i una normativa més eficaç. Aquest és el dictamen dels experts. Miguel Ángel Lurueña, doctor en ciència i tecnologia dels aliments i autor del documentat blog Gominolas de petróleo, creu que s’haurien d’intensificar els controls però també entén que per més que se’ns posin no seran mai suficients. «És equiparable al que passa quan conduïm. No es pot posar un guàrdia civil a cada cotxe, tampoc un inspector a cada restaurant, però tothom ha de saber que hi ha unes normes que s’han de respectar i que si les infringeixes et pot caure una bona multa», sosté abans de reconèixer que en alguns sectors «el frau és escandalós per generalitzat i tothom ho sap».

Com en la carn de bou. «Quan un restaurant t’ofereix carn de bou en un menú de 12 euros, això és impensable; una mitjana ja val 80 euros». I el mateix passa amb la tonyina o el pernil ibèric. «Desconfiïn del sushi amb tonyina de vuit euros. És impossible», certifica aquest científic que treballa de consultor per a empreses alimentàries. Una educació del consumidor més precisa també podria contribuir a detectar els enganys, creu.

La normativa té alguns forats negres que convindria omplir, segons Miguel Ángel Pardo, el biòleg molecular que ha dirigit l’estudi sobre els enganys dels restaurants. «És molt curiós, però si mires la legislació europea, que està traslladada a l’espanyola, els restaurants no estan obligats per llei a posar el producte que ofereixen, sigui lluç o el que sigui. Sí que hi estan obligats els supermercats. En un bar pots posar a la carta peix, sense cap més precisió, i ja n’hi ha prou. S’ha de corregir aquest buit legal», insisteix.

La norma que obliga els supermercats ha fet «millorar moltíssim» la situació en aquests establiments, segons aquest investigador basc. Ja no és possible fer passar el panga, un insuls peix que es cria al Nil, per mero, com va passar durant anys, però queden els bars i restaurants i els milers de punts de distribució al detall.

Notícies relacionades

El frau a gran escala descobert en les hamburgueses que en comptes de vedella eren de carn de cavall ha provocat que la Unió Europea lideri la lluita contra el frau alimentari amb diverses operacions conjuntes de les agències Europol i Interpol. L’última, executada entre el mes de novembre del 2016 i el mes de febrer del 2017, va confiscar més de 13.000 tones d’aliments i 23 milions de litres de begudes fraudulentes en 57 països del món.

Entre altres enganys, van descobrir nou tones de sucre barrejat amb fertilitzants al Sudan, més de 85 tones d’olives banyades en sulfat de coure, 200 tones de carn il·legal de búfal no apta per al consum humà, xocolata, dolços i begudes no alcohòliques adulterades i dirigides a nens a Hongria, Itàlia, Romania i Lituània, carn de mona a Bèlgica, i així fins a un llarg etcètera.

Temes:

Alimentació