Enquesta a la xarxa social

Elon Musk anuncia una «amnistia» als comptes suspesos de Twitter

El multimilionari assegura que a partir de la setmana que ve la plataforma readmetrà usuaris que havien sigut bloquejats per difondre missatges d’odi i desinformació sempre que no hagin incomplert la llei

  • ¿Què està passant a Twitter?

  • L’any negre de la indústria tecnològica

Elon Musk anuncia una «amnistia» als comptes suspesos de Twitter
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Twitter tornarà a admetre els usuaris que havien sigut bloquejats per difondre missatges d’odi o desinformació. El nou propietari de la companyia, el multimilionari Elon Musk, va confirmar aquest dijous que aplicarà una «amnistia» als comptes anteriorment suspesos, sempre que no hagin incomplert la llei ni hagin fet un «‘spam’ escandalós».

L’home més ric del món va anunciar la seva decisió després de publicar una enquesta al seu perfil a la xarxa social a la qual l’anomenada «amnistia» es va imposar de manera rotunda amb més del 72% dels vots. «El poble ha parlat. L’amnistia comença la setmana que ve», va sentenciar després dels resultats.

D’aquesta manera, Musk incompleix la promesa que va fer després d’oficialitzar la seva compra de Twitter per 44.000 milions de dòlars (uns 41.000 milions d’euros). Llavors, el controvertit empresari va assegurar que crearia un consell perquè analitzés amb deteniment i decidís quins comptes suspesos podien tornar a operar a la plataforma. Aquest consell, va assegurar, havia d’estar integrat per «representants amb punts de vista molt divergents, que sens dubte inclouran la comunitat de drets civils i grups que combaten la violència alimentada per l’odi».

Tot això és aigua passada. La decisió presa ara pel magnat partint del seu propi criteri pot colpejar més d’una dècada de moderació de continguts, una part fonamental per garantir el funcionament sa de tota xarxa social.

Emparant-se amb un concepte maximalista de la llibertat d’expressió, el nou Twitter passarà a permetre tota mena d’expressions d’odi, discriminacions o assetjament i només posarà el límit al que sigui declarat il·legal. Tot i així, Musk va dir que aquest tipus de missatges seran limitats. «Els tuits negatius o d’odi seran eliminats i desmonetitzats al màxim, de manera que no hi haurà anuncis ni altres ingressos per a Twitter», va prometre. No queda clar com pretén fer això.

Ales a l’extrema dreta

Així, sota l’ordre de Musk, Twitter ja ha començat a desbloquejar els comptes d’usuaris que havien sigut suspesos per haver violat les normes de la plataforma, tant per assetjar, com per escriure missatges discriminatoris o difondre falsedats de diversa índole. Després d’haver publicat una altra enquesta al seu perfil, el propietari de la xarxa social va anunciar la setmana passada que readmetia el compte de l’expresident nord-americà Donald Trump, suspès el gener del 2021 per encoratjar la insurrecció violenta contra el Capitoli que mirava de frenar per la força la seva derrota a les urnes.

Notícies relacionades

Un altre dels readmesos ha sigut Marjorie Taylor Greene, congressista d’extrema dreta que ha publicat conspiracions supremacistes, negacionistes de la covid i contra el sistema democràtic dels Estats Units. El locutor ultradretà Alex Jones, que durant anys va negar i va assetjar els familiars de les víctimes del tiroteig de Sandy Hook, no serà readmès, segons va assegurar Musk. Jones va ser condemnat a pagar gairebé 1.000 milions de dòlars de multa per les seves accions.

A tot això s’hi suma que en els últims dies Musk ha interactuat i, fins i tot, ha donat la raó a prominents veus de la dreta nord-americana més radical, inclosos destacats etnonacionalistes, racistes i conspiranoics diversos.