Secció recomanada per

Terratrèmol a la xarxa social

Twitter tanca les seves oficines a Brussel·les

L’adeu dels executius de la plataforma a Bèlgica certifica el desmantellament d’una sucursal clau per complir la normativa comunitària, una cosa que preocupa la Unió Europea, segons avança el ‘Financial Times’

Twitter tanca les seves oficines a Brussel·les

EFE/EPA/JUSTIN LANE

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les oficines de Twitter a Brussel·les són buides. La sortida de dos alts responsables de la companyia a Europa ha certificat el desmantellament complet de la seva sucursal, segons ha avançat aquest dijous el ‘Financial Times’. Aquest tancament inquieta especialment la Unió Europea (UE), que tem que, amb Elon Musk al capdavant, la xarxa social deixi de complir les normes sobre privacitat i seguretat en línia establertes pel club comunitari.

Fonts internes han assenyalat al mitjà britànic que Julia Mozer i Dario La Nasa, a càrrec de l’aplicació de la política digital de Twitter a Europa, van abandonar la plataforma la setmana passada. Es desconeix si van ser acomiadats o si van dimitir després que el nou propietari de la companyia donés un ultimàtum als seus treballadors que s’havien de comprometre a una «cultura de treball extrema», amenaça que ha provocat l’èxode de molts empleats. Es calcula que actualment la companyia compta amb uns 2.700 empleats arreu del món, menys de la meitat dels 7.500 que tenia fa tot just un mes.

Els dos directius van liderar durant els últims anys els esforços de Twitter per complir amb diferents lleis de la UE, des de la qual obliga aquestes companyies a respectar la privacitat dels seus usuaris així com la DSA, la pionera llei adoptada l’octubre passat que força les grans tecnològiques a ser més transparents i limitar els discursos d’odi, entre altres mesures.

Preocupació a la UE

La falta de personal a l’oficina de Twitter a Brussel·les preocupa els funcionaris de la UE, que temen problemes en el compliment de les lleis comunitàries. I és que altres executius i membres del personal de la xarxa social a la crucial seu europea ja van ser acomiadats en la primera onada de cessaments impulsada per Musk. De fet, aquest dijous la Comissió Europea publicarà xifres que demostren que Twitter està empitjorant en el compliment dels codis de desinformació, segons han apuntat altres fonts a l’FT.

Notícies relacionades

«Si es vol detectar i actuar eficaçment contra la desinformació i la propaganda, això requereix recursos», ha assenyalat a l’FT Věra Jourová, vicepresidenta de la UE. «Especialment en el context de la guerra de desinformació de Rússia, espero que Twitter respecti plenament la llei de la UE i compleixi els seus compromisos. Twitter ha sigut un soci molt útil en la lluita contra la desinformació i el discurs d’odi il·legal i això no ha de canviar». Molts d’aquests executius eren els responsables de reunir-se amb els funcionaris europeus per discutir com adaptar-se a la legislació aprovada pels Vint-i-set i complir així les normes de la UE.

Els acomiadaments i sortides de personal no són exclusives a Europa. L’ajust de plantilla impulsat als Estats Units ha deixat departaments clau de la plataforma sense personal, obrint la porta a problemes en el funcionament de la xarxa social.