Campanya solidària

El Gran Recapte més difícil: «Hi ha famílies treballadores que també necessiten ajuda»

  • El Banc dels Aliments alerta del constant augment de persones amb problemes per accedir a aliments bàsics

2
Es llegeix en minuts

El Banc dels Aliments de Catalunya, que atén més de 240.000 persones, ha donat aquest divendres el tret de sortida al Gran Recapte, la campanya solidària de recollida d’aliments. Aquesta catorzena edició, que porta com a lema ‘Ajudar omple’, s’emmarca en un context complex a causa de l’increment de la pobresa. «Arran de la pandèmia estem veient com més famílies de diferent perfil necessiten aliments», explica la Núria, membre de Càritas Barcelona, que apunta que ara atenen moltes famílies joves que no responen al perfil clàssic de la vulnerabilitat. «La majoria són treballadores amb contractes precaris», remarca.

El 2021, els bancs d’aliments catalans van repartir 33,6 milions de quilos d’aliments que cada mes van arribar a 255.413 persones a través de 674 entitats. Aquest 2022 serà més cru, ja que el Banc dels Aliments atén un 2% més de persones. Això se suma a l’alça de preus que l’ha forçat a retallar un 12% les ajudes.

L’objectiu del Gran Recapte és recollir aquest cap de setmana el màxim volum d’aliments bàsics (oli, llet i conserves) a través dels punts de recollida situats en supermercats i mercats municipals. També es poden fer donacions econòmiques fins al 6 de desembre. Els diners recaptats s’invertiran en la compra de productes frescos. Al Mercat del Ninot, al migdia ja s’havien recaptat més de mil euros. Bones notícies. L’esperança dels voluntaris del mercat era batre la marca «rècord» de l’any passat: 8.000 euros

«Els qui necessiten aquests aliments són persones que s’han quedat sense feina, gent amb molt pocs ingressos que no arriben per pagar el lloguer, l’escola, etc. Són famílies de classe mitjana-baixa», assenyala una de les voluntàries al Mercat del Ninot, un dels punts amb molts voluntaris implicats. Malgrat l’ambient participatiu que es viu en alguns supermercats i mercats com el del Ninot, la Núria lamenta que hi ha «alguns supermercats que no han accedit a participar en la col·lecta».

La Núria agraeix, precisament, l’esforç dels voluntaris, ja que amb la pandèmia va decaure la participació d’aquestes persones, com també el volum d’aliments recollits. La d’aquest any és, doncs, una campanya amb un doble repte: poder ajudar més gent i aconseguir recuperar tant les xifres de voluntariat com les d’aliments. «Hem notat que molta gent s’ha ofert voluntària aquest any», afirma la Núria, satisfeta.

Notícies relacionades

Els voluntaris del Banc dels Aliments, amb pitets blaus, se situen als accessos dels supermercats, al costat d’una gran caixa o carro on col·loquen els aliments donats. D’allà es distribuiran als bancs d’aliments a persones que els necessiten. Entre els voluntaris també hi ha molts estudiants. «Només de veure com de plenes estan les capses ja s’aprecia la participació de la gent», valora un d’aquests joves.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha aprofitat per demanar a ciutadans i empreses que es «mobilitzin en la guerra contra la pobresa» no només durant els dies de la campanya, sinó durant tot l’any.