Perfil

Sara García Alonso, l’espanyola seleccionada per l’ESA com a astronauta suplent

Sara García Alonso, l’espanyola seleccionada per l’ESA com a astronauta suplent
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La investigadora Sara García Alonso (Lleó, 1989) ha sigut escollida astronauta suplent de l’Agència Espacial Europea (ESA) i s’afegeix a l’enginyer aeronàutic Pablo Álvarez Fernández (Lleó, 1988), que va ser seleccionat com un dels nous astronautes i s’ha convertit així en el tercer en la història d’Espanya després de Michael López-Alegría (NASA) i Pedro Duque (ESA).

García Alonso, experta en càncer de mama, va despuntar en el Centre d’Investigació del Càncer de Salamanca, on va accedir amb un currículum acadèmic brillant: va obtenir una nota de 9,71 en la seva especialització. En una entrevista que va concedir a ‘Diario de León’ el 2014, la llavors jove promesa assenyalava que el seu objectiu, «com el de tots els que treballem en això», era l’erradicació definitiva del càncer. 

Realitzava fa vuit anys la tesi en la recerca de dianes terapèutiques contra el càncer de mama... i assumia que hauria de sortir del país per continuar la seva formació i complir els seus projectes. «Trobo les mateixa dificultats en aquest procés que travessen milers de joves que somiem iniciar la carrera investigadora».

La investigadora denunciava els obstacles que debiliten el sistema d’investigació espanyol. «Les fortes retallades en R+D+i han suposat un dur cop per a la ciència a Espanya i han reduït dràsticament les possibilitats de contractació en organismes públics d’investigació, universitats i centres tecnològics. Tot això fa tremendament difícil aconseguir una oportunitat i afavoreix la fuga de cervells». 

En l’entrevista era especialment dura amb la situació de discriminació que pateixen les dones que volen dedicar-se a la investigació en les carreres de ciències. «Quan es va ascendint en les responsabilitats i càrrecs, com per exemple les càtedres, augmenta el nombre d’homes i descendeix el de dones», explicava, en una queixa que fan seves associacions com l’AMIT (Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues).

Notícies relacionades

La carrera professional de Sara García Alonso l’ha portat a aprofundir en la biomedicina i ampliar els seus camps d’estudi a la biologia molecular i cel·lular, a més de les teràpies del càncer. Treballa com a investigadora en el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO). Allà desenvolupa la seva activitat en medicina de precisió liderant un projecte d’oncologia experimental i descobriment de fàrmacs al laboratori de Mariano Barbacid.

Entre les seves aficions, destaca el submarinisme, del qual té la certificació com a submarinista en aigües obertes. També practica la modalitat de lluita Krav Magà, el paracaigudisme i l’entrenament personal, segons EFE.