Projecte internacional
Cristoforetti es converteix en la primera europea als comandaments de l’Estació Espacial Internacional
L’astronauta italiana serà la segona dona nomenada com a comandant de la plataforma espacial

L’astronauta italiana Samantha Cristoforetti beu glops de cafè espresso en una tassa dissenyada per al seu ús en gravetat zero, a l’Estació Espacial Internacional. /
En els més de 20 anys d’història de l’Estació Espacial Internacional, la plataforma ha estat gairebé sempre en mans d’homes. El 2007, després de gairebé una dècada d’aventures, la nord-americana Peggy Whitson es va convertir en la primera dona en prendre els comandaments d’aquest projecte. Ara, segons ha anunciat aquest dimecres l’Agència Espacial Europea (ESA), la italiana Samantha Cristoforetti es convertirà en la segona dona en ser nomenada comandant del complex orbital i la primera astronauta europea en assumir-ne el càrrec.
«Em sento molt honrada per aquest nomenament com a comandant», ha declarat Cristoforetti (Milà, 1977) després de donar-se a conèixer la notícia. A partir d’ara, i mentre es mantingui en òrbita, la italiana haurà d’assumir tasques clau per a l’èxit de la missió com el control del rendiment i el benestar de la tripulació, la gestió de la comunicació amb els equips de control a la Terra i la coordinació de la resposta en cas d’emergència.
Cristoforetti assumirà oficialment els comandaments de l’estació espacial –l’objecte artificial més gran que hi ha a l’espai i el satèl·lit artificial més gran mai llançat– el dimecres dia 28 de setembre després de la tradicional cerimònia de traspàs de claus. Durant l’esdeveniment, que serà retransmès via ‘streaming’ a través de les plataformes de diverses agències espacials, el cosmonauta rus Oleg Artemiev, que fins ara exercia de comandant, entregarà simbòlicament les ‘claus’ que manegen la plataforma espacial.
Astronautes europeus
Notícies relacionadesSamantha Cristoforetti serà la tercera astronauta europea en ser nomenada comandanta de l’Estació Espacial Internacional. Abans d’ella, el càrrec també havia recaigut en l’italià Luca Parmitano i el francès Thomas Pesquet. Segons ha explicat el director general de l’ESA, Josef Aschbacher, el nomenament de la italiana és una mostra de «la fe i el valor» que els socis internacionals atorguen als astronautes europeus.
El nomenament de la comandanta s’ha acordat entre representants de tots els països implicats en aquest projecte espacial internacional, incloent-hi la NASA (Estats Units), Roscosmos (Rússia), JAXA (el Japó), ESA (Europa) i CSA (Canadà). «Samantha compta amb el nostre ple suport per exercir aquesta important funció de lideratge», ha argumentat Frank De Winne, responsable del Centre Europeu d’Astronautes i director del Programa de l’Estació Espacial Internacional.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- El primer gran incendi L’abans i el després dels incendis de la Segarra
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Alejandro Valverde: "Pogacar és el candidat a la victòria, però no ho tindrà fàcil amb Vingegaard"
- Despullar un sant