Perfil

Pablo Álvarez, l’enginyer espanyol seleccionat com a astronauta de l’ESA

  • Nascut a Lleó el 1988, ha treballat per a Airbus i ha sigut arquitecte mecànic del ‘rover’ ExoMars de la missió europea a Mart

Pablo Álvarez, l’enginyer espanyol seleccionat com a astronauta de l’ESA
1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pablo Álvarez no deixava de somriure. «El procés de selecció va ser increïble», deia aquest dimecres l’enginyer aeroespacial des de París, on l’Agència Espacial Europea (ESA, per les seves sigles en anglès) acabava de comunicar que havia sigut seleccionat per viatjar a l’espai, convertint-se així en el segon espanyol que ho fa representant Espanya, després de l’exministre Pedro Duque. Al costat d’Álvarez, l’Agència també ha seleccionat la investigadora del càncer Sara García Alonso per al grup de reserva. 

Tots dos provenen del mateix lloc, Lleó, però la trajectòria d’Álvarez ha estat molt més lligada a l’espai que la de García. Nascut el 1988, graduat en Enginyeria Aeronàutica per la universitat de la seva ciutat natal i màster per la Universitat Politècnica de Varsòvia, Álvarez va treballar entre el 2011 i el 2017 per a Airbus, dins dels seus programes d’aeronaus, i des del 2017 fins al 2020 va ser arquitecte mecànic del ‘rover’ ExoMars de l’ESA, pertanyent al gran projecte europeu per a l’exploració de Mart, una missió que s’ha vist compromesa, quedant en suspens, a causa del xoc entre Europa i Rússia arran de la guerra d’Ucraïna.

Europeu «de cor»

«Sento que soc europeu de cor. He viscut en diversos països europeus», explicava Álvarez, que després dels seus estudis a Polònia ha residit també a la Gran Bretanya i França. A la seva pàgina de Linkedin, es defineix així: «Soc un enginyer aeroespacial amb deu anys d’experiència al sector Aeroespacial. Tinc una experiència internacional considerable i m’agrada treballar en entorns multiculturals. M’apassionen totes les àrees de l’exploració espacial. Tinc adaptabilitat excel·lent, temperament estable i bones habilitats de comunicació».

Notícies relacionades

Han sigut aquestes aptituds les que el conduiran ara fins a l’espai, tal com ha explicat el director executiu de l’ESA, Josef Aschbacher, que ha sigut qui ha realitzat personalment les entrevistes finals. «Són persones increïbles. Els conec molt bé. Són únics. Hem buscat les seves capacitats intel·lectuals i manuals, així com la seva capacitat de prendre decisions ràpides sota pressió», ha dit Aschbacher durant la presentació de la nova promoció d’astronautes europeus.   

Álvarez haurà de sotmetre’s ara a un entrenament de diversos anys. Després, en principi, participarà en missions tan importants com la tornada a la Lluna, que es preveu per al 2030, i la futura missió a Mart.