Reunió a París
Europa nomena avui nous astronautes i decideix si es manté en la carrera espacial davant els EUA i la Xina
El Govern central confia que un dels entre quatre i sis seleccionats per l’ESA sigui espanyol
L’Agència Espacial Europea (ESA, per les seves sigles en anglès) decideix aquest dimecres quins seran els seus pròxims passos. La cita dels ministres de Ciència, que estan reunits des de dimarts a París, tindrà enormes conseqüències per a l’organisme. D’una banda, comptarà amb un nou pressupost per als pròxims tres anys, amb el qual intentarà continuar competint en la carrera de l’espai amb els Estats Units, la Xina i Rússia. De l’altra, nomenarà una nova promoció d’astronautes, una cosa que no feia des del 2009.
Els candidats han hagut de passar nombroses proves. En un primer moment, l’ESA va rebre més de 22.000 sol·licituds, però només en nomenarà quatre o sis. El Govern de coalició del PSOE i Unides Podem confia que un d’ells sigui espanyol. «Espanya es mereix formar part d’aquest grup», va escriure dimarts a Twitter la titular de Ciència, Diana Morant, a les portes de la reunió.
En este foro, mañana miércoles (14.30h) se dará a conocer a las personas que van a integrar la nueva generación de astronautas de la @esa. España se merece formar parte de este grupo. pic.twitter.com/Q530JF4LzX
— Diana Morant (@DianaMorantR) 22 de noviembre de 2022
En paral·lel, l’organisme també donarà el tret de sortida al seu primer programa d’astronautes amb discapacitat, per a qui els durs requisits físics habituals suposaven un obstacle. Segons explica l’ESA, s’han tingut en compte «persones amb una deficiència en les extremitats inferiors i/o amb estatures inferiors a 130 centímetres».
El pressupost
L’organisme espacial aspira a aconseguir un finançament del voltant de 18.500 milions d’euros, una quantitat que és un 25% superior al del trienni previ. La intenció europea és no quedar enrere davant la Xina i els Estats Units, en un moment en què la carrera espacial també ve marcada pels actors privats, com SpaceX i Blue Origin, dels magnats Elon Musk i Jeff Bezos, respectivament.
En principi, els fons seran destinats a la llançadora Ariane 6 (3.300 milions d’euros), l’observació terrestre (3.000 milions), l’exploració de l’espai, tant humana com robòtica (3.000 milions) i els programes científics (3.000 milions).
- Barcelonejant Així és el jardí viral de Barcelona amb més de 200.000 flors
- Districte de Ciutat Vella El tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ s’expandeix a la zona més vulnerable de Barcelona
- A les 40 setmanes L’alcalde de Girona Lluc Salellas anuncia la mort del seu fill no nat «de manera inesperada»
- La lliga de campions Adeu, Champions; ‘ciao’, Ancelotti
- Metro de Barcelona Adjudicades per 48 milions les obres de les estacions de Manuel Girona i Campus Nord de l’L9
- Salut Aquestes són les conseqüències d'utilitzar la mateixa roba interior dos dies seguits
- Com evitar les trucades ‘spam’ Ni respondre ni bloquejar el número: això és el que has de fer per acabar amb les trucades ‘spam’ per sempre
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump