25-N, dia contra la violència masclista

Aragonès apressa els homes a deixar de normalitzar les actituds masclistes

  • «Cal autoavaluar-se i corregir comportaments aparentment inofensius però que no ho són», ha demanat el president

Aragonès apressa els homes a deixar de normalitzar les actituds masclistes

JORDI BEDMAR

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha apel·lat als homes a contribuir a trencar amb «segles de patriarcat» i deixar de normalitzar actituds i comportaments «que semblen inofensius però que no ho són». «Trencar la inèrcia del patriarcat, deixar d’exercir, per ser homes, posicions de dominació, també depèn de nosaltres», ha afirmat Aragonès en l’acte institucional previ al 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, al costat de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge.

«Tots els homes, per la condició de ser-ho, podem exercir relacions basades en la dominació. Cal autoavaluar-se i corregir comportaments aparentment inofensius però que no ho són. Hem d’evitar exercir qualsevol tipus de violència», ha assenyalat el president, que ha recordat que no només la violència física és violència masclista.

En aquest sentit, Aragonès s’ha referit a violència «socialment acceptada» com «les bromes i comentaris masclistes». «És una normalització del masclisme. N’hi ha prou de minimitzar alguns comportaments», ha afegit Aragonès, per qui la «complicitat» amb aquests és «inacceptable». «Tinguem el coratge d’acabar amb tot això, d’avançar cap a una societat en què totes les persones siguin lliures», ha apuntat.

El president també ha destacat que, tot i que «queda molt» per fer, també «s’ha avançat molt» i en aquest sentit ha destacat el camí de conquestes recorregut pels moviments feministes. «Els acompanyarem des de les institucions per derrotar el patriarcat. Hi estem fermament compromesos», ha destacat sobre el compromís feminista del Govern.

Cap a la cultura del consentiment

Per la seva banda, Verge ha recordat la campanya del Govern amb què aquest 25-N volen que en les relacions sexuals «es passi de la cultura de la violació a la cultura del consentiment».

El Departament d’Igualtat i Feminismes té previst incrementar les indemnitzacions per violència masclista i de reconèixer per primera vegada el dret de la mare a ser indemnitzada per l’assassinat del seu fill o filla en el marc de l’anomenada violència vicària.

Notícies relacionades

Així mateix, se simplificaran els tràmits per rebre les indemnitzacions, de fins a prop de 40.000 euros, en alguns casos, i fent-se compatibles amb poder cobrar alhora la renda garantida de ciutadania.

«Les prioritats polítiques es mesuren amb els recursos que es destinen: per això estem redreçant el dèficit històric d’infrafinançament de les polítiques d’abordatge de les violències masclistes», ha destacat la consellera d’Igualtat i Feminismes en un comunicat. «Tot i que mai es podrà compensar la violència patida amb diners, les indemnitzacions econòmiques són part del dret a la reparació (...) i tenim el compromís de destinar-hi tants recursos com sigui necessari i quan sigui necessari», ha recalcat.