El 100% dels agressors són homes

El Clínic confirma l’augment de les violacions: pugen un 51% a Barcelona

L’hospital de referència per a aquesta problemàtica detecta un increment mai vist: «La nostra societat, masclista i violenta, està malalta», adverteixen els metges

El 65% de les agredides estaven sortint de festa abans i el 53% de les agressions es van produir en dones de menys de 25 anys

El Clínic confirma l’augment de les violacions: pugen un 51% a Barcelona

Francisco Àvia / Clínic

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les agressions sexuals a Barcelona han pujat un 51% respecte a l’any anterior. L’Hospital Clínic de Barcelona, referent en l’abordatge d’aquesta problemàtica en persones de més de 16 anys, ha presentat aquest dijous les xifres del balanç de l’últim any, que comprèn de l’1 de gener al 31 d’octubre d’aquest 2022. Durant aquest període, les urgències d’aquest centre sanitari van atendre un total de 556 agressions sexuals ocorregudes a la capital catalana, davant les 368 del mateix període del 2021 (any en què va finalitzar amb un total de 468 agressions). A més, el Clínic ha atès 72 noies per possibles punxades en discoteques des de principis d’any: en dos d’aquests casos hi va haver una agressió sexual. En cap es van trobar substàncies a l’organisme de les víctimes. Tot i així, el fenomen de les punxades és considerat violència masclista perquè consisteix a generar terror en les dones.

Les xifres, alarmants, confirmen l’augment de les violacions de què ja havien alertat els Mossos d’Esquadra. El 100% de les agressions han sigut comeses per homes; el 90% de les víctimes eren dones (502), i el 10%, homes (54). «Enviem un missatge de tristesa i rebuig. La nostra societat, masclista i violenta, està malalta. És dramàtic que avui dia, a la Barcelona del segle XXI, tinguem aquestes xifres», ha arrencat dient el director general del Clínic, Josep Maria Campistol, en roda de premsa. El 65% de les persones agredides estaven sortint de festa abans de l’agressió. Entorn del 60% havia consumit alcohol almenys sis hores abans. El conseller de Salut, Manel Balcells, present en la roda de premsa, ha anunciat que la Generalitat elaborarà un nou protocol d’atenció a les víctimes de violència sexual «posant la dona al centre».

«Mai havíem tingut aquest increment», ha dit Lluïsa Garcia, psiquiatra i presidenta de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere del Clínic. Per edats, la noia més jove atesa al Clínic per agressió sexual tenia 16 anys, i la dona més gran, 82. El 53% de les agressions es van cometre en persones de menys de 25 anys (eren el 49% l’any passat). I el 72% d’aquestes menors de 25 anys van ser «violentament violades.

«Aquest grup preocupa especialment. Preocupa molt la seva salut futura. La violència sexual és un problema de salut pública i un problema de salut prioritari», ha remarcat Garcia. La demanda d’aquest servei del Clínic ha augmentat un 5% aquest any i pot ser que tingui a veure amb el fet que és més conegut i les dones hi confien.

Però el cert és que els metges no han sabut explicar el perquè d’aquesta pujada d’agressions. «Pot haver passat factura la pandèmia. Ja sabem que els joves han quedat més afectats pel confinament. Però la pregunta que jo em faig és: ¿hi ha més agressors? No ho sé, però cal posar més gent a esbrinar què passa», ha dit Garcia.

Segons Teresa Echeverría, infermera i coordinadora assistencial d’Urgències del Clínic i membre de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere del centre, aquest increment podria tenir a veure amb el fet que les dones joves estan més sensibilitzades i «ja no tenen tanta vergonya per venir a demanar ajuda a l’hospital».

De fet, el 54,7% de les persones agredides arriben a les Urgències del Clínic per iniciativa pròpia. El 23,8% arriba amb acompanyament policial i el 20%, acompanyada per un altre servei de salut, com el SEM i el CAP. «La violència sexual genera seqüeles psíquiques. El 65% presenten estrès agut, l’antecambra de l’estrès posttraumàtic. Fa molts anys que treballo amb aquestes dones: no n’hi ha cap que surti il·lesa d’aquesta situació», ha assegurat Garcia.

¿Quan i com?

El 62,3% de les agredides arriben a les Urgències del Clínic els divendres, dissabtes, diumenges i dilluns. Els dimecres són els dies amb menys atenció en aquesta unitat. A més, el 53,5% de les persones agredides (269) són de nacionalitat local, mentre que el 46,5% (233) són de fora. El 65% de les agressions s’han atès en menys de 24 hores de l’agressió. El 81%, abans de les 72 hores.

Quant al tipus d’agressió sexual, el 57% de les dones (287) van ser violades (vaginalment, analment i/o oralment). L’any passat aquest percentatge va ser del 65% (215). Quant als homes, el 51% van patir una penetració anal, percentatge que l’any passat va ser del 64%.

¿On i qui?

El 44,6% de les agressions es van cometre en un domicili. És el principal lloc on es cometen aquestes agressions. A més. Echeverría ha advertit que el 17% de les agressions es cometen en locals d’oci nocturn. «Als lavabos de discoteques, bars, restaurants, s’està donant moltíssim la violència. És bastant freqüent», ha assegurat. El 13,7% de les dones van ser agredides a la via pública. Vuit dones sense llar van ser agredides sexualment aquest any a Barcelona.

En el 44,8% dels casos, la dona coneixia el seu agressor, ja fos un home que acabés de conèixer aquella nit. Però són, majoritàriament, parelles, exparelles, sanitaris, professors, companys de feina, de pis, algú amb qui van contactar a les xarxes socials, familiars...

El 10% de les agressions a dones les va cometre més d’un agressor (dos o tres). Hi ha un cas d’una de comesa per set. El 60% de les agressions grupals es van cometre en noies menors de 25 anys. A més, el 45,2% tenia intenció de denunciar i el 4,3% ja ho havia fet (davant el 40,7% i 7,4% respectivament de l’any passat). El 31,5% no pot pensar si voldrà denunciar l’agressió.

Lesions i memòria

Notícies relacionades

Quant a les lesions físiques, una de cada cinc agressions, el 20%, ha registrat lesions físiques, com cops, mossegades als pits, estrebades de cabells, esgarrapades o hematomes.

El 52,8% de les agredides recordaven els fets, el 37,7% tenia amnèsia parcial i el 3,6%, amnèsia total. A més, el 61% de les dones diuen que havien consumit alcohol, com a mínim, sis hores abans de l’agressió, davant el 62% dels homes. Així, l’alcohol continua sent la substància principal implicada en les agressions sexuals facilitades per drogues.