Educació a Catalunya

Nadal proposa un pla de xoc contra la precarització dels docents universitaris

  • El conseller anuncia 30 milions en incentius per intentar «reparar» la precarietat dels professors més joves

  • Planteja també la gratuïtat de la matrícula a la facultat als fills de famílies monoparentals

A1-158859110.jpg

A1-158859110.jpg / JORDI OTIX (EPC)

1
Es llegeix en minuts

El conseller Joaquim Nadal ha presentat aquest dimarts al Parlament els objectius i les actuacions del seu departament davant la Comissió de Recerca i Universitats del Parlament de Catalunya, en una llarga intervenció en la qual ha compartit davant els diputats el retrat de la universitat que s’ha fet després de la ronda de trucades a col·legues catedràtics i professors per preparar la intervenció (de més d’una hora). «Les plantilles envelleixen per dalt i es precaritzen per sota», ha resumit.

Davant la pregunta lògica de tot nou conseller: ¿què podria fer jo per revertir-ho? Els seus col·legues, explica, li han respost de forma unànime: un programa de finançament de places de professors permanents. «Les facultats estan sota mínims i no s’hi garanteix el relleu dels docents que es jubilen, amb el risc de descapitalització que això suposa», ha prosseguit.

Així l’hi han relatat les seves fonts en moltes de les facultats catalanes i així ho ha compartit aquest dimarts al Parlament, afegint que el seu repte és clar: «Continuar creixent en l’excel·lència, millorar les prestacions de la docència i arribar als nivells de transferència homologables a la UE».

Per donar resposta al que en pocs dies en el càrrec ha assumit que és el clamor unànime en el món universitari, Nadal ha anunciat la seva intenció d’implantar un «pla de xoc d’incentius de la millora en la docència per reparar la precarietat laboral». Un pla en què el departament, segons ha avançat el conseller, preveu invertir 30 milions d’euros: 10 milions cada any en els pròxims tres anys.

Revisió de tarifes

Notícies relacionades

Una altra de les mesures proposades aquest dimarts pel conseller Nadal seguint una altra de les demandes històriques és una revisió de les taxes universitàries en alguns casos, amb mesures com la gratuïtat de la matrícula a la facultat als fills de famílies monoparentals i la gratuïtat de la matrícula dels estudiants amb matrícula d’honor procedents de cicles formatius per equiparar-los als procedents de batxillerat.

El conseller ha parlat també d’un altre dels temes en l’agenda bastant més enllà de la conselleria: la creació, juntament amb el Departament d’Igualtat i Feminismes, d’un protocol contra l’assetjament a les universitats.