Universitat a Catalunya
Els rectors apressen el conseller Nadal a millorar el finançament de la universitat
Reclamen pressupost per renovar plantilles i infraestructures i assegurar el desplegament de la Losu i la llei de Ciència
Valoren que el coneixement de Nadal del sistema universitari i d’investigació permetrà «continuar treballant sense perdre temps»
Els rectors de les set universitats públiques catalanes (UB, UAB, UPC, UPF, UdL, URV i UdG) van respirar alleujats al saber que el president Pere Aragonès descartava una fusió de conselleries i mantenia el Departament de Recerca i Universitats. «Demostra que l’aposta per la societat del coneixement és seriosa i és important que la universitat tingui una veu en el Consell Executiu», valora el rector de la UdG, Quim Salvi.
Els rectors també han acollit amb satisfacció el nomenament com a conseller de Joaquim Nadal, un home del qual valoren l’experiència de govern i el coneixement del sistema universitari –és catedràtic emèrit d’Història Contemporània per la Universitat de Girona– i del mapa de la investigació catalana. Aquest bagatge els permet concloure, en paraules de Daniel Crespo, rector de la UPC, que Nadal «no necessitarà gaire temps per prendre el control de la situació». «La seva experiència és una garantia de gestió ràpida per continuar treballant sense perdre temps», coincideix Jaume Puy, rector de la UdL i president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). «Vam anar bé amb l’exconsellera Gemma Geis i crec que també anirem molt bé amb Nadal», diu Salvi.
I és que els rectors esperen que el nou conseller prossegueixi i impulsi les línies de treball que van iniciar amb Geis seguint el ‘full de ruta’ que marcava el Pacte Nacional per la Societat del Coneixement, aprovat el 2020 per Govern, universitats i societat civil i que fixa les necessitats de la universitat i de la investigació per actuar, no només com a agent formador, sinó com a actor transformador de la societat. Unes necessitats que, d’entrada, passen per recuperar el 30% de finançament que el sistema universitari català ha perdut des del 2010.
Els reptes que tindrà el conseller sobre la taula, prioritats «transcendentals» des del punt de vista dels rectors, són renovar plantilles, reduir la precarietat laboral i captar talent, modernitzar les infraestructures, revisar el model de finançament i assegurar el desplegament de les lleis de ciència i d’ordenament universitari (Losu).
Dotxe anys amb pressupostos congelats
L’envelliment de la plantilla de docents és un problema que preocupa especialment els rectors. «Fa 12 anys que tenim els pressupostos congelats. No hem pogut renovar plantilla i els professors s’han anat jubilant. Cal augmentar la partida del capítol 1 (personal) que permeti reduir la temporalitat i renovar les plantilles», defensa el rector de la UAB, Javier Lafuente. «Geis havia expressat la seva intenció d’incrementar el capítol 1. Això cal mantenir-ho», aprofundeix Joan Guàrdia, rector de la UB, que recorda que l’exconsellera havia anunciat un pla de xoc per afavorir el relleu generacional dotat amb un pressupost de 30 milions d’euros.
Puy acudeix a les xifres per deixar constància de la importància d’aquest repte: l’edat mitjana dels professors universitaris és de 58 anys. Més de la meitat dels catedràtics tenen entre 58 i 70 anys i només el 10% del professorat és menor de 35 anys. «En els pròxims anys hi haurà una jubilació massiva. És important que el sistema es doti de gent jove», remarca el president dels rectors, que també posa èmfasi en la necessitat de reduir la «bossa de precarietat que hi ha en l’àmbit de la investigació». «Cal fer un esforç per reduir aquest problema», insisteix.
L’estat de les infraestructures universitàries és un altre front de batalla. El Pla d’Inversions Universitàries porta més d’una dècada congelat. «Cal destinar recursos a modernitzar i actualitzar els equipaments», assenyala Guàrdia. «Des del 2010 no tenim pressupost per renovar edificis. Anem 12 anys tard», afegeix Salvi.
Des de la UPF, el rector Oriol Amat remarca la importància que la conselleria faci un seguiment perquè la LOSU, actualment en tràmit, sigui «positiva per al sistema universitari català». Sobre les lleis, Salvi defensa que han de ser «prou flexibles per permetre autonomia i prou genèriques per adaptar-se a cada universitat».
La internacionalització de la universitat, reduint traves burocràtiques per facilitar l’accés als estudiants internacionals, és una altra de les línies de treball que havia iniciat la conselleria sota la batuta de Geis.
Per al rector de la URV, Josep Pallarès, el resum del que esperen els rectors de Nadal és que segueixi el full de ruta del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement. Aquest document contempla que la despesa pública en R+D+i passi del 0,58% del PIB català al 0,75% el 2024. Per a aquell any, el PNSC fixava que Catalunya destinarà més de 6.000 milions d’euros a investigació i universitat, dels quals 1.800 els aportaria la Generalitat i que hi hauria 7.000 nous investigadors.
URV UdL UdG UPC - Universitat Politècnica de Catalunya UPF - Universitat Pompeu Fabra Universitat de Barcelona (UB) UAB Universitat
- La preservació de l’alta muntanya Els ecologistes diuen que és "urgent" fer caure la presa de Sant Maurici
- Adeu a una llegenda del futbol
- Elena Congost: "Tant de bo m’enviïn algun dia una medalla que crec que és meva i que m’han robat"
- Infraestructura Només dos dels 36 túnels de Barcelona compleixen la normativa
- Pagament mensual La Seguretat Social avisa els pensionistes que vulguin cobrar 31 euros extra