Educació

La UOC estrena un ‘hub’ tecnològic al 22@ en el seu 25è aniversari

  • La reforma de l’edifici de 2.700 metres quadrats s’ha cofinançat amb fons europeus per valor d’1,25 milions i hi treballaran 800 persones

A1-158859119.jpg

A1-158859119.jpg / JORDI OTIX (EPC)

3
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, el nou conseller d’Investigació i Universitats, Joaquim Nadal, i el rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Josep Anton Planell, han inaugurat aquest divendres el Hub Interdisciplinari d’Investigació i Innovació de la UOC, ubicat al districte 22@ a Barcelona, coincidint amb la celebració del 25è aniversari de la «universitat del territori», com l’ha definit el seu rector. Aragonès ha assegurat que el Govern «continuarà apostant per l’enfortiment del sistema d’investigació català» i ha aprofitat per reiterar la importància de disposar d’«uns bons pressupostos de la Generalitat per al 2023, per continuar projectes com aquest», així com de la Llei de la Ciència de Catalunya, en tràmit al Parlament.

Per la seva banda, Planell ha assenyalat que les universitats han d’«exercir la responsabilitat de preservar l’acollida del coneixement i ser un espai per a la diversitat i generador d’un debat social assossegat, científic i humanista».

El ‘hub’, a la vella fàbrica de Can Jaumandreu té de 2.700 metres quadrats en quatre plantes i concentrarà tots els actius de docència, investigació i bona part de gestió de la universitat en un total de tres edificis, en el qual es preveu que treballin unes 800 persones, i estarà destinat «íntegrament a la investigació, la innovació, la transferència de coneixement i l’emprenedoria».

La nau ha sigut remodelada amb el cofinançament de la Generalitat dins de la convocatòria de projectes d’R+D procedents de fons europeus, amb un import d’1,25 milions.

L’espai ja acull l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3), l’eHealth Center (eHC), l’eLearning Research Programme (eLR), l’Escola de Doctorat, la plataforma Hubbik –d’emprenedoria i innovació oberta–, i al personal de gestió de la investigació; i també comptarà amb els UOC Labs i nou laboratoris d’experimentació i prestació de serveis de fabricació 3D, realitat virtual i neuroestimulació.

Objectiu: igualtat

Un dels projectes que es portarà a terme al flamant edifici és la coordinació d’un centre europeu d’excel·lència juntament amb dotze universitats més en el qual es portaran a terme investigacions sobre igualtat de gènere en l’àmbit de la investigació i es desenvoluparan «accions per promoure-la». Es tracta del projecte europeu ‘Inspire’, que compta amb un finançament superior a cinc milions procedents del programa ‘Horizon Europe’ de la Unió Europea.

La investigadora del grup d’investigació de Gènere i TIC (GenTIC) de la UOC i coordinadora d’‘Inspire’, Rachel Palmén, ha assenyalat durant la visita a les instil·lacions dels dirigents del país que l’objectiu és «desenvolupar investigació sobre igualtat, però també donar suport més pràctic a les institucions que estan implementant plans i accions d’igualtat de gènere». Per fer-ho, des de Barcelona s’orientarà a 95 institucions europees en la implementació de plans d’igualtat i de pràctiques innovadores i per fomentar el suport mutu en el desenvolupament conjunt de pràctiques innovadores.

Notícies relacionades

La investigadora ha aprofitat la visita del president i el conseller per referir-se a l’informe ‘She figures 2021’ de la Comissió Europea, que remarca que el 50% de les autores de les tesis doctorals de les universitats europees són dones, tot i que només representen el 30% del personal investigador. Palmén també ha recordat que la precarietat laboral en les primeres fases de la carrera investigadora és més habitual entre dones que entre homes i la bretxa de gènere augmenta de manera significativa a mesura que s’ascendeix a l’escala acadèmica. El 2019, només un de cada quatre directors d’institucions d’educació superior a Europa i una mica menys d’un terç dels membres de les seves juntes directives eren dones, ha denunciat la investigadora en l’acte d’inauguració.

Denúncia sindical

Un grup de delegats sindicals dels treballadors de la UOC s’ha concentrat també aquest divendres a la porta del ‘hub’ per explicar de primera mà al president i al conseller la seva situació: denuncien sous congelats des del 2012 i demanen un increment salarial d’acord amb l’lPC «real» del 2022.