Benestar animal

Així agonitzen els pollastres: el maltractament de les macrogranges que proveeixen Lidl s’estén a Tarragona i Sevilla

  • L’oenagé Equalia difon imatges d’instal·lacions a Espanya que assorteixen la cadena de supermercats on les aus són sacrificades a cops

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’oenagé animalista Equalia va denunciar a finals del mes passat el cas d’una macrogranja a Alemanya, proveïdora de Lidl, on els treballadors colpejaven contra els abeuradors els pollastres, que vivien amb unes condicions completament insalubres: comportaments caníbals, aus agonitzant o amb greus deformitats que els impedien moure’s. La cadena de supermercats va contestar llavors a EL PERIÓDICO que el que s’havia documentat era «inacceptable», però que aquesta instal·lació no tenia cap vincle amb els establiments d’Espanya, on el pollastre fresc és sempre d’«origen nacional» i està «certificat en benestar animal» a través d’un segell anomenat Welfair.  

Equalia, però, ha fet una nova investigació, amb imatges tant o més impactants, a dues macrogranges situades a Espanya: una a Roquetes (Tarragona) i l’altra a Villamanrique de la Condesa (Sevilla). Totes dues tenen aquest mateix segell, que en teoria garanteix «bona alimentació, bona salut, bon allotjament i un comportament apropiat de l’animal».  

El vídeo difós per l’oenagé ho desmenteix. Gravat per un treballador infiltrat a la instal·lació de Sevilla i per drons a la de Tarragona, mostra tota mena de mètodes de crueltat animal. Els operaris llancen a terra amb brusquedat els pollastres nounats, els provoquen trencaments al bec i les extremitats: en un primer pla es pot veure una d’aquestes petites aus, encara viva, amb les vísceres sortint-li del cos. Quan els animals ja han crescut, són sacrificats mitjançant cops contra un cubell. Les puntades de peu també són habituals. I després hi ha la gestió dels cadàvers. A la granja catalana, propietat de l’empresa Padesa, s’observa un contenidor trencat amb pollastres en descomposició i larves exposades a l’aire. A l’andalusa, que ja ha sigut denunciada i pertany a la companyia Sada, un treballador alimenta un gos amb alguns pollastres morts. 

«¿Els pollastres morts els soleu donar [als gossos]?», pregunta l’autor del vídeo. 

«Sí, se’n mengen dos o tres cada dia», contesta un dels treballadors. 

La resposta de l’empresa

«Lidl condemna rotundament els abusos i el maltractament animal que es mostren a les imatges difoses. El vídeo mostrat és inacceptable i manifestem el nostre complet rebuig davant aquest tipus de pràctiques –explica un portaveu de la cadena de supermercats–. Ja hem contactat amb els nostres proveïdors per esbrinar si realment aquestes imatges s’han gravat en una de les seves fàbriques o granges. En cas que això es demostri, Lidl exigirà al seu proveïdor que deixi de treballar automàticament amb l’esmentada granja, tal com s’especifica en la seva política de compres responsable, d’obligat compliment per a tots els seus proveïdors».

Equalia, per la seva banda, remarca que les dues macrogranges lligades a la cadena de supermercats crien pollastres dels anomenats ‘broiler’, la selecció genètica dels quals fa que creixin un 400% més ràpid del que mig segle enrere. Un desenvolupament tan veloç, amb una musculació desproporcionada, provoca sovint malformacions i malalties. 

«Fa poques setmanes va sortir a la llum una investigació d’un proveïdor de Lidl a Alemanya. Ara veiem la realitat de dos dels seus proveïdors a Espanya. És necessari que aquesta cadena avanci amb la resta de la distribució alimentària per garantir estàndards adequats de seguretat alimentària, benestar animal i sostenibilitat. Junt amb altres organitzacions de benestar animal, hem iniciat una campanya cap a Lidl per sol·licitar que acabi amb el patiment innecessari dels pollastres d’engreixament a nivell europeu», explica Julia Elizalde, responsable de campanyes d’Equalia.

Garantia sense transparència

A diferència de la majoria de les més importants cadenes de supermercats d’Espanya, Lidl no ha subscrit, tret de França, el Compromís Europeu del Pollastre, un catàleg de mesures per elevar els estàndards de benestar animal al sector. Entre d’altres, una menor densitat d’aquestes aus per metre quadrat, millores en la qualitat de l’aire, il·luminació i alimentació, canvi de races de creixement ràpid a lent i mètodes d’atordiment més humanitaris als escorxadors. 

Notícies relacionades

Al seu lloc, l’empresa d’origen alemany insisteix que és el «primer supermercat a Espanya amb tot el pollastre fresc certificat en benestar animal», a través dels estàndards de Welfare Quality. No obstant, per Equalia, aquest segell «no té transparència», perquè «no trasllada als seus consumidors en què es tradueix». I en qualsevol cas, argumenta l’oenagé, «no suposa a la pràctica millores significatives en comparació amb la legislació vigent». 

«Les granges de Sevilla i Tarragona tenen el segell Welfair i alhora crien pollastres ‘broiler’ –assenyala Elizalde, de l’organització animalista–. Demanem més transparència en aquests certificats per assegurar que els consumidors sàpiguen què adquireixen realment, perquè es confonen al veure el mateix segell de «benestar animal» en productes com els ous de gallines engabiades o aquest pollastre de creixement ràpid».