Cimera a Egipte

Milers de persones surten al carrer per clamar justícia climàtica a Espanya

Madrid, la Corunya, Gijón, Bilbao, Logronyo, Pamplona, Saragossa, València, Múrcia, Còrdova o Granada s’han unit a la causa

A Egipte, més de 500 activistes climàtics marxen dins del recinte de la COP27

Milers de persones surten al carrer per clamar justícia climàtica a Espanya

Efe/Salas

4
Es llegeix en minuts
EFE

Milers de persones han unit aquest dissabte les seves veus i s’han manifestat en una vintena de ciutats d’Espanya amb l’objectiu d’exigir «accions reals» per assolir la justícia climàtica i energètica, en el marc de la cimera del Clima d’Egipte (COP27), que acull aquests dies la ciutat de Sharm al-Sheikh.

Ciutats com Madrid, la Corunya, Gijón, Bilbao, Logronyo, Pamplona, Saragossa, València, Múrcia, Còrdova o Granada s’han unit a la causa a través de concentracions o pedalades reivindicatives, entre altres accions.

La marxa a Madrid, sota el lema ‘Justícia climàtica i energètica ja. Exigim acció’, convocada per diverses organitzacions ecologistes reunides a l’Aliança pel Clima, juntament amb més de mig centenar de col·lectius, ha arrencat a les 18.00 hores des d’Atocha, en una tarda desagradable, amb pluja intermitent.

La manifestació a la capital d’Espanya, que ha congregat més de 5.000 persones segons els organitzadors i un miler de ciutadans segons dades de la Delegació del Govern a Madrid, ha acabat a la madrilenya plaça de Colón, on s’ha llegit un manifest.

Els manifestants han portat cartells amb lemes com «Tot el que estimes està en perill» o «Canviem el sistema, no el clima» i han cantat consignes com «No hi ha planeta b» o «És una emergència, ho diu la ciència».

El portaveu d’Aliança pel Clima, Mario Grande, ha assegurat que la COP27 s’està celebrant en un clima de «repressió i d’estat policial» i ha apuntat que la crisi climàtica és també una crisi de drets humans, en tant que «gairebé mitja humanitat» està «en risc» per les seqüeles de les inundacions i les sequeres.

L’activista d’Ecologistes en Acció, una de les organitzacions que participa en la mobilització, Irene Rubiera, ha assegurat a Efe que en aquesta jornada s’han produït accions en diverses urbs espanyoles i mobilitzacions internacionals, com sol ser normal al ser un cap de setmana de trànsit enmig de les dues setmanes de cimera.

Aquest any, ha apuntat Rubiera, resulta «especialment important», que tothom es manifesti en diferents llocs pels «problemes que s’estan produint en termes de drets de protesta a Egipte».

Un dels motius d’aquesta mobilització, ha dit, és l’«evidència del canvi climàtic», ja que «la crisi ecològica és aquí per quedar-se si no es fa res per aturar-la».

A Bilbao, desenes de persones de més d’una vintena de col·lectius ecologistes, socials i sindicals s’han concentrat per demanar als Governs central i basc que emprenguin accions per evitar l’actual «carrera cap a l’abisme» en matèria climàtica.

A València, una manifestació avalada per més de 80 entitats ha recorregut aquest dissabte diversos carrers principals de la ciutat per exigir justícia climàtica i energètica davant el canvi climàtic, així com mesures concretes per mitigar-ne els efectes.

Més de mil persones han assistit a la marxa que ha sortit de la plaça de la Virgen i ha finalitzat a la plaça de l’ajuntament amb la lectura d’un manifest per instar els governs a accelerar la transició energètica cap a un model eficient, just, democràtic i renovable, que protegeixi els més exclosos i garanteixi l’accés a un medi ambient net i saludable.

Ecologistes en Acció de la Rioja han organitzat aquest divendres un passeig amb bicicleta contra el canvi climàtic a la capital de la Rioja, mentre que aquest dissabte al matí ha tingut lloc un passeig caminant contra el canvi climàtic, que ha sortit del centre històric de Logronyo.

Saragossa va congregar aquest divendres més de mil persones que van recórrer els carrers de la ciutat per exigir als governs «justícia climàtica i energètica ja» des del convenciment que no es pot esperar més, que el temps s’acaba i que és urgent passar de les paraules a l’acció; al finalitzar la marxa, la cantautora María José Hernández va llegir un manifest.

Altres països

Però les manifestacions no han tingut només lloc a Espanya, sinó també en altres països. Milers de persones s’han congregat per exemple a Egipte, que acull la COP27. En aquest país, més de 500 activistes climàtics, segons estimen les organitzacions ecologistes, van marxar aquest dissabte dins del recinte de la COP27, després d’un «consens majoritari» de no fer servir l’espai habilitat per la presidència egípcia per a protestes.

Durant les diferents protestes que es van succeir en la cimera del clima de l’ONU, les oenagés van exigir compromisos de finançament per reparar els danys i les pèrdues ocasionades pels impactes climàtics, així com mantenir l’objectiu de no superar el grau i mig d’escalfament del planeta.

Notícies relacionades

El coordinador de mobilitzacions de Greenpeace, Pablo Chamorro, ha explicat que la majoria d’accions i marxes van ocórrer a l’interior del recinte de la COP27, després d’un «consens majoritari» per part de la societat civil de no utilitzar el lloc que en aquesta cimera del clima –a diferència de les anteriors, on sí que es podia protestar al carrer– s’havia reservat per a protestes.

«Estem molt limitats quant a la llibertat d’expressió per les guies que estableix l’ONU» per protestar dins de la zona oficial de la cimera, normes que per exemple impedeixen assenyalar governs específics, va explicar Chamorro.