Pederàstia a l’Església

El Vaticà investigarà el cardenal francès que va abusar d’una menor fa 35 anys

  • «El meu comportament va tenir necessàriament conseqüències greus i duradores per aquesta persona», ha confessat Jean-Pierre Ricard, arquebisbe emèrit de Bordeus

El Vaticà investigarà el cardenal francès que va abusar d’una menor fa 35 anys

Fabio Frustaci / EFE

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La confessió del cardenal Jean-Pierre Ricard, arquebisbe emèrit de Bordeus (França), d’un abús sexual contra una menor comès per ell fa més de tres dècades, ha arribat finalment dalt de tot de la jerarquia vaticana. El Vaticà ha anunciat aquest divendres la seva decisió d’obrir una investigació contra el prelat, dies després que la revelació es fes pública durant la sessió anual de la Conferència Episcopal francesa que va acabar dimarts a Lurdes.

Així ho ha informat el portaveu del Vaticà, Matteo Bruni, que ha assenyalat que la investigació preliminar començarà un cop es designi la persona més adequada per liderar el cas. Es tractarà d’algú amb la «necessària autonomia, imparcialitat i experiència», ha afegit Bruni, a l’afegir així mateix que la investigació s’iniciarà, com estableix la praxi vaticana, després que es tanqui la investigació civil ja oberta aquesta setmana per la justícia francesa. L’objectiu del Vaticà és conèixer completament «els fets», ha dit. 

D’acord amb el relat del mateix Ricard, l’abús hauria tingut lloc quan ell era un rector i la menor en qüestió tenia 14 anys. Va ser fa 35 anys, el 1987, el que fa difícil que Ricard pugui ser castigat per la justícia civil francesa ja que els delictes sexuals contra menors a França prescriuen després de 30 anys a partir de la majoria d’edat de la víctima.

216.000 víctimes

216.000 víctimesEl cas de Ricard es coneix un any després que l’octubre del 2021 una comissió independent revelés que almenys 216.000 menors van ser víctimes de pederastes en el si de l’Església catòlica francesa, cosa que en aquell moment va escandalitzar l’opinió pública i la mateixa Església. Una xifra que alguns eleven a 330.000 a l’afegir els abusos comesos per personal laic en escoles i centres catòlics. 

Després d’això, d’acord amb una comunicació de l’Església francesa del 7 de novembre passat, més d’una desena de bisbes i exbisbes van ser sotmesos a investigació, entre els quals Ricard. «El meu comportament va tenir necessàriament conseqüències greus i duradores per aquesta persona», ha dit el prelat al demanar perdó i admetre el seu delicte. 

La informació suposa una pedra més a la sabata del papa Francesc, que des de fa anys promou una política de tolerància zero cap aquests delictes. De fet, malgrat que moltes d’aquestes agressions van ser comeses durant el papat del difunt Joan Pau II (declarat sant el 2011, amb un procés exprés), durant dècades han sigut amagades o ignorades, i només en els últims anys s’han començat a conèixer.

Sanció a un altre bisbe 

Notícies relacionades

Sanció a un altre bisbe Tant és així que el cas de Ricard no és el primer que es coneix els últims mesos a França. D’altres són els fets que involucren Michel Santier, exbisbe de Créteil (a prop de París) i que sí que va ser sancionat l’any passat pel Vaticà, per haver «abusat espiritualment amb finalitats sexuals», d’almenys dos joves. 

Amb tot, la sanció no es va conèixer fins aquest any, cosa que va provocar indignació en les associacions de víctimes. Però també va fer que tres persones més donessin a conèixer la seva història.