Declaracions polèmiques

El Papa demana jutjar el comportament de l’Església en els casos de pederàstia amb l’òptica de «cada època»

  • Francesc mira de justificar, d’aquesta manera, la inacció d’anteriors pontífexs davant els casos d’abusos a menors

El Papa demana jutjar el comportament de l’Església en els casos de pederàstia amb l’òptica de «cada època»

VATICAN MEDIA

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

«Una situació històrica ha d’interpretar-se amb l’hermenèutica de l’època, no amb la nostra». De tornada del seu viatge a Xipre i Grècia, el papa Francesc s’ha referit d’aquesta manera a l’informe de la Comissió Independent sobre Abusos de l’Església Catòlica (Ciase) que, a l’octubre, va destapar 216.000 casos de pederàstia dins de la institució religiosa a França en els últims 70 anys. En aquest marc, el Papa, que durant el seu pontificat ha castigat també directament sacerdots per casos de pederàstia i ha endurit la legislació eclesiàstica respecte a això, aquesta vegada ha convidat a interpretar el comportament de l’Església amb l’òptica de cada època.

«Quan es fan aquests estudis hem d’estar atents que les interpretacions es facin (contextualitzant-les) per període de temps», perquè es corre «el risc de confondre la manera de sentir d’una època 70 anys abans», ha dit Francesc. «L’esclavitud, per exemple, els abusos de fa 70 o 100 anys, són una brutalitat. Però el món en el qual vivien ells no és el mateix que el d’avui», ha argumentat. «En el cas de l’Església s’encobria. Era una cosa que lamentablement també passa molt en les famílies. Avui diem que no està bé això d’encobrir. Però cal interpretar sempre amb l’hermenèutica de cada època, no amb la nostra«, ha assenyalat.

Escàndol vergonyós

El pontífex argentí va intervenir d’aquesta manera sobre l’escàndol de pederàstia en mans de cures esclatat a França després que l’informe Ciase fos difós. Un cas que ha provocat una gran commoció i indignació no només a França, sinó a tot el món. Tant així que sobre l’assumpte fins i tot va intervenir el ministre de l’Interior francès, Gérald Darmanin, que va arribar a recordar-li a l’Església catòlica que «no hi ha cap llei superior» a les lleis d’un país i que és un «delicte» qualsevol abús contra menors.

No obstant, al novembre, el president gal, Emmanuel Macron, va mantenir una trobada amb Francesc, després del qual tots dos van escenificar una bona entesa en altres qüestions, com la lluita contra el canvi climàtic. I fins i tot el mateix Papa, en la seva primera reacció després de la difusió de l’informe, havia assegurat que sentia «vergonya» per l’escala de l’escàndol francès. «Aquesta és la meva vergonya, la nostra vergonya, per la incapacitat de l’Església durant tant temps de posar-los al centre de les seves preocupacions», va arribar a dir en aquell moment l’exarquebisbe de Buenos Aires.

Notícies relacionades

Els bisbes francesos viatjaran al Vaticà aquest mes i aquest serà el context en el qual el Papa els demanarà «explicacions» sobre la situació dels abusos a França, segons va dir Francesc, a l’admetre també que encara no ha llegit l’informe, sinó només escoltat «el comentari» fet per l’Església francesa.

Els massatges d’Aupetit

En un altre front, en la seva roda de premsa als periodistes a bord de l’avió papal que el portava de tornada a Roma, Francesc també va intervenir sobre el cas de la recent dimissió de l’arquebisbe de París, Michel Aupetit, per una suposada relació amb una dona, un episodi que recorda en part al del bisbe conservador de Solsona, Xavier Novell. Sobre el cas d’Aupetit, el Papa va considerar que «els pecats de la carn no són els més greus, sinó la supèrbia i l’odi», segons va afirmar al minimitzar el comportament del capellà gal. El pecat d’Aupetit va ser el de fer-li «petits massatges i carícies» a la seva secretària, va dir el Papa.