Assetjament escolar

La mare d’un nen víctima d’assetjament escolar que es va suïcidar a Eivissa: «El meu missatge era: si et peguen, digues-ho al docent»

  • Ilan Barbosa Moreno, d’11 anys, es va suïcidar fa poc més de tres anys

La mare d’un nen víctima d’assetjament escolar que es va suïcidar a Eivissa: «El meu missatge era: si et peguen, digues-ho al docent»
4
Es llegeix en minuts

L’Alan, la Laura, l’Alejandro, l’Óscar, la Kira i l’Ilan. Aquests sis nens i nenes, que patien assetjament escolar, van decidir posar fi a la seva vida. «No us oblidem», deia una dona del mig centenar de persones, vestides de negre i amb espelmes, que van recórrer aquest dimarts a la tarda l’avinguda d’Espanya d’Eivissa en una manifestació en contra de l’assetjament escolar i a la capçalera del qual portaven un cartell amb el rostre de les sis joves víctimes, amb el lema: «Si tu no actues, ells es maten».

Un d’ells, Ilan Barbosa Moreno, d’11 anys, es va suïcidar fa poc més de tres anys. La seva mare, Laura Moreno, recorda que el cas de la tràgica mort del seu fill «es va tancar al cap de tres dies» sense conseqüències. Llavors, ella va assegurar a la jutge que el que havia conduït el seu fill al suïcidi va ser «un presumpte cas d’assetjament escolar» a Sant Antoni. Ara, que té «més forces» i veu els seus altres dos fills «bé psicològicament», intenta que es reobri el cas, però reconeix que li està resultant «molt complicat». Al març va recórrer als serveis d’un advocat d’ofici i també va presentar una denúncia a la Guàrdia Civil, però encara no ha rebut cap resposta. «Com a ciutadana crec que tinc dret a demostrar que en aquest centre hi va haver un presumpte cas d’assetjament escolar que va portar l’Ilan a aquest final tràgic. Espero que a cap altre nen li passi el mateix. I que, sisplau, els professors estiguin atents i que, si els diuen que els estan pegant, actuïn», va destacar.

La Laura va explicar els problemes d’assetjament que va patir el seu fill Ilan, en una roda de premsa juntament amb la presidenta de l’associació NACE - No al Acoso Escolar, Carmen Cabestany, que és la que va convocar la manifestació d’Eivissa, una més de totes les previstes en diferents ciutats d’Espanya on s’ha produït el suïcidi d’un nen víctima d’assetjament escolar. La finalitat és la de visualitzar «la dimensió d’aquest problema». «No només es falla a les escoles, sinó també en les famílies. Solucionar aquest problema és una cosa de tots», va ressaltar Cabestany.

També va lamentar que només el Parlament de Catalunya hagi aprovat el decàleg de mesures de «sentit comú» que planteja la seva associació per combatre aquesta xacra, però que, lamentablement, no s’aplica als centres educatius. Ha trucat a la porta del Congrés dels Diputats, de la Junta d’Andalusia, de les Balears, del País Basc, i res. «Ni esquerra ni dreta, ni dalt ni baix. Tots els polítics manifesten interès i voluntat, però es deuen als seus partits, que tenen serveis i conflictes d’interessos».

La Laura va recordar que l’Ilan era un nen amb «molts valors» i que el missatge que ella li transmetia era sempre el mateix: «Si et peguen, digues-ho al docent. Tu no ho facis [pegar], perquè, si no, perdràs la raó. I no es va fer res», va lamentar.

Quan el nen va començar a explicar a la seva mare que a l’escola patia agressions, la Laura en va informar el docent tutor a través de l’agenda escolar, però, quan es va agreujar la situació, va tenir diverses reunions a l’escola, en les quals, segons va assenyalar aquest dimarts, li deien que era l’Ilan el que «molestava i no volia estudiar». La Laura va explicar que el nen «va deixar de parlar», que li van obrir un expedient de trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat quan era «tranquil i sociable». També va canviar el seu comportament a casa: «Es feia pipí al llit, tenia tics nerviosos i esclatava sense motius de frustració». Al final, el va traslladar a un altre centre, però, en una trobada de diferents escoles al cine, es va retrobar amb els nens «abusadors», segons la Laura, i l’Ilan va patir «un atac d’ansietat». El nen «tampoc volia denunciar per por». Tres setmanes abans del seu suïcidi, l’Ilan va ser víctima de nou d’assetjament en un camp de futbol.

Increment de casos a Eivissa

Increment de casos a EivissaPer la seva banda, abans de la manifestació, Cabestany va destacar que el suïcidi és «la primera causa de mort» entre els joves, i no només afecta adolescents, sinó «també nens de vuit i nou anys». La presidenta de NACE calcula que el 25% dels nens pateixen assetjament escolar i entre el 5% i el 10% d’«alta intensitat».

Notícies relacionades

Isabel Ronda, presidenta de l’Asociación de Acoso Escolar Ibiza y Formentera, va explicar que actualment la seva organització, que disposa d’un psicòleg i un advocat mediador, atén nou casos a Eivissa i un a Formentera. «Des del mes de gener passat s’ha vist un increment de casos», va advertir, i va dir que està «molt enutjada» perquè «moltes vegades no es prenen mesures perquè [l’assetjador] és fill de... o família de... Em sap molt de greu que la gent miri cap a un altre costat», va remarcar.

Em sap molt de greu que la gent miri cap a un altre costat

Isabel Ronda

Presidenta de l’Asociación de Acoso Escolar Ibiza y Formentera

Així mateix, una noia de 19 anys va explicar l’assetjament i les agressions de companys d’estudis que ha patit a Catalunya i la passivitat de la Universitat de Vic davant les seves denúncies.