A Barcelona

Un jutge investiga suposats maltractaments en una residència de l’exmarit de Lollobrigida

  • El magistrat va acordar abans de l’agost l’entrada i el registre al centre Pedralbes Park a la recerca d’informació

Un jutge investiga suposats maltractaments en una residència de l’exmarit de Lollobrigida

EFE

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El titular del Jutjat d’Instrucció número 6 de Barcelona, Miguel Ángel Tabares Cabezón, ha obert una investigació per presumptes maltractaments a un avi de 92 anys a la residència Pedralbes Park l’abril del 2020, durant la primera onada de la pandèmia del coronavirus. Aquest geriàtric està ubicat a la part alta de la capital catalana i és propietat de l’empresari Javier Rigau Ràfols, exmarit de l’actriu italiana Gina Lollobrigida. Les indagacions es van iniciar arran d’una denúncia de la Fiscalia de Barcelona per presumptes delictes de maltractaments i falsedat de document oficial per un particular.

La fiscalia va incoar unes diligències d’investigació per suposat tracte degradant al resident Jordi G. fa uns mesos, després que una extreballadora del centre (el geriàtric assegura que va ser acomiadada) ho comuniqués i aportés fotografies de l’avi sense canviar i amb el bolquer tacat. Segons l’exempleada, no s’havien atès les necessitats bàsiques d’aquesta persona, com la higiene i l’alimentació. A aquesta denúncia s’hi van afegir familiars de més interns, tot i que aquesta part i altres imputacions van ser arxivades. Els esbrinaments de la fiscal van desembocar en la presentació als jutjats de la denúncia respecte a l’avi de 92 anys, que l’abril del 2020 estava en cures pal·liatives i que, al final, va morir de covid. En aquesta denúncia, la fiscal va sol·licitar l’entrada i el registre a la residència per obtenir documents i informació.

Documentació i material informàtic

Al cap d’uns dies, a finals de juliol, el jutge va autoritzar l’entrada a Pedralbes Park. Els Mossos es van personar en aquest centre i es van apoderar de documentació i material informàtic, que van ser entregats pels empleats de la residència al ser requerits. Els agents estan analitzant les proves. Amb el seu resultat, el magistrat decidirà si cita a declarar o no algun imputat i testimonis o, en canvi, si arxiva les actuacions per no quedar acreditada l’existència de delicte. «Ara mateix s’està en un moment molt embrionari de la investigació», van afirmar fonts jurídiques. Una altra de les accions que haurà de dur a terme el jutjat és oferir als familiars de l’avi la possibilitat d’exercir l’acusació particular.

Rigau: «Mai hi ha hagut maltractament a ningú. La família d’aquest resident està al 100% amb nosaltres.

PROPIETARI DE LA RESIDÈNCIA PEDRALBES PARK

Rigau va admetre a aquest diari que és «l’amo de la residència, però que de la gestió se n’encarreguen professionals». «Mai hi ha hagut maltractament a ningú. La família d’aquest resident està al 100% amb nosaltres. El tracte que dispensem als interns és personalíssim i els primer és el seu benestar», va remarcar. Respecte a la denúncia a la fiscalia, va explicar que va ser una exempleada «conflictiva» i que era precisament, segons la seva versió, la persona que havia de cuidar l’avi i canviar-li els bolquers. Va rebutjar l’acusació de falsedat documental, ja que, va detallar, el sistema de registre de seguiment dels residents no és obligatori, sinó voluntari.

L’altre geriàtric

Notícies relacionades

Rigau apareix com a administrador de la societat Pedralbes Park Residencial, però també d’un altre centre d’aquestes característiques, el Calafell Park Residencial, que l’octubre del 2020 va ser intervingut durant uns dia per la Generalitat per un brot de covid amb 82 positius i per la constatació de «carències materials i assistencials en l’atenció a les persones residents».

Rigau fa anys que és un personatge públic. Gina Lollobrigida, que ara té 95 anys, i l’empresari van mantenir una relació sentimental entre els anys 2006 i 2007 i l’octubre del 2006 la intèrpret italiana va anunciar el seu casament, tot i que després de diversos mesos va decidir suspendre’l. La notícia va generar un gran enrenou per la diferència d’edat: 34 anys. Finalment van contraure matrimoni el 29 de novembre del 2010 en una església de Barcelona, però va ser una cerimònia en què no va participar l’actriu, sinó que es va celebrar mitjançant un poder especial firmat per ella davant notari.  El febrer del 2019, després d’un litigi extens, l’actriu italiana va aconseguir la nul·litat gràcies a un document firmat pel papa Francesc.